Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečí na obzoru? Supervulkán v Yellostone může vybuchnout dřív, než se čekalo. Země by se ponořila do vulkanické zimy

Sopka, mrak popílku
Sopka, mrak popílku
Foto: Reprofoto internet

Obrovská sopka, která leží pod Národním parkem Yellowstone, by mohla vybuchnout dřív, než se očekávalo, tvrdí vědci, kteří studují oblast. Informuje o tom server deníku The New York Times.

Pod americkým národním parkem Yellowstone leží supervulkán, který je mnohem silnější než průměrná sopka. Má schopnost vypudit více než 1 000 kubických kilometrů horniny a popelu najednou – což je 2500krát více než při výbuchu sopky Mount St. Helens v roce 1980. Tehdy exploze zabila 57 lidí. Supervulkán v Yellowstone může pokrýt většinu Spojených států hustou vrstvou popela a dokonce i přivést Zemi do vulkanické zimy.

Poslední silná erupce se objevila zhruba před 630 000 lety, uvádí National Geographic, způsobila otřesy v celé oblasti a vytvořila kalderu pod Yellowstonem, který je široká asi 60 kilometrů a která se nachází téměř pod celým parkem. Vědci mají podezření, že supererupce přichází každých 100 000 let, což vyvolává otázky o tom kdy k tomu dojde příště.

Analýza minerálů ve fosilizovaném popelu ukázala, že k ní může dojít mnohem dříve a rychleji, než se dříve předpokládalo. Předchozí odhady předpokládaly, že geologický proces, který vedl k této události, trval tisíciletí. Výzkumní pracovníci Arizonské státní univerzity analyzovali důkazy z erupce a věří, že se supersopka probudila poté, co do kaldory proudily dva proudy čerstvého magmatu.

Výbuch sopky by mohl mít zničující následky, podle vědců se toho ale zatím nemusíme bát. Přesto zrychlená časová osa ukazuje, že teploty kolem sopky vzrostly v průběhu několika desetiletí. Vědci se přitom domnívali, že tento proces trvá řádově staletí. „Je šokující, jak málo času je potřeba, aby se sopečný systém z ničeho dostal na pokraj erupce," prohlásila pro The New York Times Hannah Shamloová, spoluautorka studie.

Geologové musí nyní zjistit, co spouští rychlé pohyby, které vedou k supererupci. „Jedna věc je zkoumat na tento pomalý postupný nárůst - další věc je přemýšlet nad tím, jak za se může za deset let uvést do pohybu 1000 kubických kilometrů magmatu," upozorňují vědci.

Vzhledem k pokroku v této oblasti experti doufají, že v budoucnu budou schopni odhalit blížící se supererupce. Pravděpodobnost, že Yellowstone, nebo jakýkoli jiný supervulkán, v blízké době vybuchne, jsou malé. Ale pochopení největších výbuchů může vědcům pomoci lépe porozumět a také předpovídat celé spektrum vulkanických erupcí, dodává server. 

Témata:  Yellowstone Caldera USA mrak popílku Sopka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.