reklama

Svůj hlas může více než šest milionů oprávněných voličů v této druhé největší a čtvrté nejlidnatější spolkové zemi odevzdat do 18:00.

Hlasování v Dolním Sasku se mělo původně uskutečnit až za několik měsíců, plány politiků ale v srpnu zkřížila poslankyně Zelených Elke Twestenová, která se rozhodla vstoupit do řad CDU kancléřky Angely Merkelové. Vláda SPD a Zelených v ten moment ztratila většinu jediného hlasu v zemském parlamentu. Strany se pak shodly na tom, že nastalou situaci mohou vyřešit jen předčasné zemské volby.

Do zemského sněmu by se stejně jako ve volbách před necelými pěti lety měli dostat i Zelení a svobodní demokraté (FDP) s podporou kolem devíti až deseti procent. Poprvé do dolnosaského parlamentu zřejmě pronikne protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), kterou by podle průzkumů mohlo volit zhruba sedm procent hlasujících. Na hranici vstupu do parlamentu je Levice s podporou kolem pěti procent.

Pokud by volby dopadly takto, mohl by dosavadní premiér Stephan Weil (SPD) sestavit velkou koalici s CDU nebo takzvaný semafor spolu s FDP a Zelenými. CDU by se stejně jako se o to pokouší na celoněmecké úrovni mohla spojit i s FDP a Zelenými. Vznik trojkoalic by ale zřejmě zkomplikovaly napjaté vztahy mezi CDU a Zelenými a také programové neshody mezi FDP a Zelenými.