Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na západě Řecka zněly umíráčky, církev pobouřil zákon o změně pohlaví

Náboženství
Náboženství
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Atény - Konzervativní metropolita Amvrosios z Kalavryty dnes dal na západě Řecka zvonit umíráček na protest proti novému zákonu, který lidem usnadňuje změnit si pohlaví.

Na základě doporučení metropolity budou kněží z Kalavryty počínaje dneškem až do soboty nechávat každé poledne zvonit po tři minuty umíráček.

"Je pobuřující, že si někdo může změnit pohlaví za několik minut pouhým prohlášením. Je to v rozporu s tím, čím Bůh lidi obdařil. Kdo není v souladu se svým pohlavím, je duševně nemocen," uvedli kněží z diecése Kalavryta.

Jako smrtelný hřích se v jejich prohlášení odsuzuje homosexualita a varuje se proti "jakékoli úchylce". Kněží se také obávají, že příště na řadu přijde zákon, který umožní homosexuálům adoptovat děti.

Parlament v úterý odhlasoval zákon, který umožňuje lidem změnit si v dokladech pohlaví podle vlastního uvážení. Doposud musely transgenderové osoby pro úřední přepis prokazovat, že podstoupily operační zákrok pro změnu pohlaví a psychiatrické vyšetření. Nyní stačí už jen čestné prohlášení ověřené soudem.

Témata:  Řecko církev homosexuálové

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy