reklama

"Na místě, jako je toto, a v den, jako je tento, chce má vláda ujistit, že je tváří v tvář rozhodnutí, které musíme učinit, oddána míru a demokracii," řekl Puigdemont, který se dnes zúčastnil tradiční vzpomínkové ceremonie u příležitosti výročí smrti významného katalánského politika Lluíse Companyse. Toho nechal v roce 1940 popravit režim diktátora Franciska Franka.

Jaké rozhodnutí katalánský kabinet učiní, ale Puigdemont nenaznačil. Řekl jen, že prožívá "těžké, ale nadějné hodiny".

Rajoy ve středu vyzval Puigdemonta, aby do pondělních 10:00 SELČ sdělil, zda ve svém proslovu z úterý tohoto týdne v parlamentu vyhlásil nezávislost, či nikoliv. Do čtvrtečních 10:00 SELČ pak musí katalánský parlament anulovat deklaraci nezávislosti, kterou v Barceloně schválil toto úterý a okamžitě pozastavil její platnost.

Barceloně hrozí, že Madrid poprvé v dějinách využije článku 155 španělské ústavy, který umožňuje zbavit moci regionální vládu, která nepostupuje v souladu se základním zákonem země. Obvykle dobře informovaný list El Mundo dnes napsal, že španělská vláda se už rozhodla této ústavní možnosti využít, pokud Puigdemont v pondělí potvrdí, že nezávislost byla vyhlášena.

Puigdemont v posledních dnech čelí tlaku nejen z Madridu, ale i z vlastních řad. Radikální separatisté požadují, aby okamžitě vyhlásil nezávislost regionu na severovýchodě Pyrenejského poloostrova.

Kvůli krizi kolem Katalánska v posledních dnech své sídlo z bohatého regionu do jiných částí Španělska přesunulo už 540 firem, informoval španělský tisk.