Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kern z čela SPÖ nehodlá odejít, vítěz voleb Kurz avizuje velké změny

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský kancléř Christian Kern oznámil, že se po volební porážce nechystá odstoupit z čela sociálních demokratů (SPÖ). Postěžoval si, že v poslední době byla neustále nastolována pravicová témata a obvinil i média, že to podporovala. Od pondělí se podle něj v Rakousku bude diskutovat o řádných politických tématech.

Kernova strana skončila v dnešních parlamentních volbách podle odhadů patrně druhá za vítěznými lidovci (ÖVP) ministra zahraničí Sebastiana Kurze. Jde tak o mnohem lepší výsledek, než straně předpovídaly poslední předvolební průzkumy. Straně se podle všeho podařilo porazit černého koně voleb, pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Kancléř Kern i vítěz voleb Kurz slibují změny. Šéf sociálních demokratů dnes před svými příznivci řekl, že výsledek voleb není takový, jaký by si přál. Přiznal také chyby v předvolební kampani, sebe nevyjímaje. Naznačil však, že na obsahu kampaně by nic neměnil.

Sociální demokraté do kampaně vnášeli další významná témata sociální spravedlnosti, snížení daňové zátěže pro lidi s nižšími příjmy, vytváření nových pracovních míst nebo zvýšení příjmu státu z dědické daně.

Podle vítěze rakouských voleb Kurze nastal čas na změnu. "Dnes na nás voličky a voliči vložili velkou zodpovědnost," prohlásil Kurz před davem přívrženců.

"Já tuto zodpovědnost s velkou pokorou přijímám," ujistil Kurz. Z volebního výsledku je prý "přešťastný". "Sledovali jsme jeden cíl a dokázali jsme nemožného," děkoval Kurz podporovatelům v kampani i samotným voličům.

Naopak u Zelených, kteří utrpěli debakl a zjevně se neudrží v Národní radě, panuje truchlivá nálada. "Je to pro nás Zelené naprosto bolestná porážka," připustila dnes volební jednička strany Ulrike Lunaceková.

Témata:  Rakousko volby v Rakousku

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy