Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské protiimigrační strany oslavují úspěch FPÖ v Rakousku, naopak Židé mají strach

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Protiimigrační a protiislámské strany z Francie, Nizozemska či Itálie dnes blahopřály k úspěchu Svobodné straně Rakouska (FPÖ), která podle odhadů získala ve volbách zhruba 26 procent hlasů. Naopak obavy z posunu Rakouska doprava dnes vyjádřil lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn.

"Gratuluji FPÖ a H.C. Strachemu," napsal německy na twitteru předseda nizozemské protiimigrační Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders. "Islám není součástí Evropy," dodal v dalším tweetu, který doprovodil fotografiemi, na nichž je s předsedou FPÖ Strachem.

"Přátelům a spojencům" z FPÖ dnes na twitteru pogratulovala předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Výsledek rakouských voleb je podle ní znamením, že "evropské národy" se upínají ke své "svobodě a identitě".

"Mám radost, že Rakousko má teď silnou konzervativně-občanskou většinu," uvedla v reakci na výsledek předčasných voleb Frauke Petryová, bývalá předsedkyně protiimigrační a protiislámské strany Alternativa pro Německo (AfD). Podle italské protiimigrační strany Liga severu je výsledek rakouských voleb "pohlavkem Rakušanů vládě v Římě".

Obavy z posunu Rakouska doprava má Asselborn. Rakušané by podle něj neměli zapomínat, že dali Evropě velké muže, jakými byli například bývalý kancléř Bruno Kreisky či exprezident Heinz Fischer - oba někdejší sociální demokraté.

Za "znepokojivý" dnes v prohlášení označil volební výsledek v Rakousku Světový židovský kongres (WJC). Varoval před tím, aby se v Rakousku na vládě podílela FPÖ, "extremistická strana, která zvýhodňuje rasisty a antisemity" a šíří "nenávist vůči menšinám". "Současná FPÖ se pohybuje za přijatelnými demokratickými hranicemi", dodal WJC.

Témata:  Svobodná strana Rakouska Marine Le Pen Geert Wilders Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy