reklama

Tarkinová připomíná, že Babiš má mnohé kostlivce ve skříni. Je podezřelý krádeže peněz z EU, za kterou byl formálně obviněn policií, a ze spolupráce s komunistickou tajnou policií. Mnozí jeho političtí konkurenti, novináři i občané se obávají, že se vydá cestou euroskeptické Varšavy a Budapeště a dokonce, že se podřídí Moskvě.

Podle Tarkinové jsou nicméně věci komplikovanější. Babiš, jenž se i po třech letech ve funkci ministra financí vydává za politického outsidera, není z ranku Viktora Orbána, tvrdí Tarkinová a ironicky poukazuje na to, že Babiš je otevřen EU – zvláště co se týče jeho byznysu. Připomíná, že dokonce i jeho političtí oponenti uznávají, že není ideolog, ale byznysmen.

Tarkinová uvádí čtyři hlavní faktory, které ovlivní, jakým politickým směrem se spíše nevyhraněný Babiš vydá. Tím prvním budou jeho partneři z koalice. Pokud se přidá ke nacionalistické a krajně pravicové Okamurově Svobodě a přímé demokracii – u které se Tarkinová diví, že strana s takovým profilem může být vedena polovičatým Japoncem – pak by dle Tarkinové mohlo dojít k zásahům do občanské společnosti a ke skepsi vůči Západu ze strany ČR.

Pokud by však koalice měla tutéž podobu jako nyní, tj. se sociálními demokraty, status quo by zůstal neotřesen. Tarkinová nicméně připomíná, že mnohé strany se vůči koalici s Babišem stavějí negativně, např. KDU-ČLS, jejíchž předseda, Pavěl Bělohrádek uvedl, že česká zahraniční politika bude diktována koaličním partnerem ANO.

Druhý významným faktorem bude výsledek prezidentských voleb v lednu 2018. Tarkinová poukazuje na tendence současného prezidenta Miloše Zemana být vstřícný vůči Rusku, což se projevilo v jeho posledním velmi kontroverzním výroku, že Krym patří Rusům – výrok, který byl odmítnut některými samotnými českými ministry, podotýká Tarkinová. Pokud Babiš i Zeman vyhrají. může i celá česká zahraniční politika se více orientovat na Rusko.

O směřování ČR Babiše bude dle Tarkinové částečně i rozhodovat i Brusel a Washington, respektive jejich postoj k Babišově vládě. Brusel např. bude zřejmě s Babišem zápasit ohledně migrační otázky. Nicméně, opět opakuje Tarkinová, Babiš není Orban a nedá se očekávat, že byl jako maďarský premiér tak výrazně euroskeptický. Babiš dle ní bude více jako slovenský premiér Robert Fico, který taktéž nesouhlasí s migrační politikou EU, jinak se ale orientuje proevropsky. Už pouze z hlediska byznysu Babiš zřejmě bude postupovat stejně.

Co se týče Washingtonu, tam Babišovi vzhledem k současné administrativě jeho nekompromisní postoj vůči uprchlíkům a terorismu může pomoci, domnívá se Tarkinová. Nicméně, jeho nejasný postoj k Moskvě a opakovaná obvinění, že jeho populistická politika jede na ruku Kremlu by mohla americké představitele vést k domněnkám, zda není na každém „šprochu pravdy trochu.“ Tedy, podle českých diplomatů, tyto (zatím) falešná obvinění by se mohla stát sebenapňujícím proroctvím a mohlo by mít významný dopad na budoucí vztahy ČR a USA.

Posledním faktorem, ovlivňujícím směřování země za Babišovy vlády, je dle Tarkinové odolnost českých institucí. Tarkinová se táže, zda-li média, občanská společnost či parlament jsou schopná držet se západních hodnot, jenž jsou všude na kontinentu a zejména u sousedů ČR, pod značným útokem. Odpověď na tuto otázku se dozvíme už brzo.