reklama

Pro někoho je to špatná zpráva, ale na mozku Stephena Paddocka patologové neobjevili žádné anomálie. Znamená to tedy, že byl relativně duševně zdravý a vyšetřování se tak nepohnulo. Šerif Joseph Lombardo oznámil, že ještě čekají na výsledky z toxikologie, zda nebyl vrah pod vlivem drog nebo alkoholu. Ani tyhle testy však mnoho neprokážou, je jasné, že Paddock plánoval čin několik dní.

Šerif také přiznal, že bez anomálií v mozku vraha, které by vysvětlily vražedné chování, jsou nyní vyšetřovatelé v koncích, protože se zdá, že již všechno prošetřili. Bratr Paddocka novinářům řekl, že opravdu doufá, že se na mrtvém těle něco objeví, protože jinak nemají potuchy, proč k masové vraždě došlo.

Joseph Lombardo zdůraznil, že práce na vyšetřování stále pokračují a že si je jistý tím, že dřív nebo později se něco objeví, jenže veřejnost už postupně ztrácí naději na to, že se ještě dozví pravdu. Dva týdny intenzivního pátraní nepřinesly žádné novinky. Zatím se úřady přiklánějí k verzi, že Paddock trpěl nezjištěnou duševní poruchou a vyloučili tak, že by jednal na základě nějakých politických či ideologických pohnutek.

K útoku se sice přihlásil už Islámský stát, ale žádné důkazy na tuhle variantu zatím nepoukazují. Pro FBI je to tak možná ještě problematičtější, protože zjištění motivu je vždy klíčové při podobných událostech. "Mysleli jsme, že najdete nějaký problém, ale zatím jsme ve slepé uličce," řekl Kevin McMahill z policejního oddělení. Paddock byl podle všeho zámožný pokerový hráč a o peníze neměl nouze, měl dlouhodobý vztah s Marilou Danley a kromě jeho uzavřeného chování nic nenasvědčuje tomu, že by měl mít problémy.

Čím víc se tak potvrzuje jedna z teorií o tom, že Paddock spáchal masovou střelbu jednoduše z důvodu, že si chtěl dokázat, že to mohl udělat. McMahill k tomu dodal, že i to je samozřejmě možnost, kterou však veřejnost a hlavně on sám nemůžou akceptovat. Další zjištění taky přináší jen samé nesrovnalosti, policisté stále neví, zda měl komplice a co Paddock vlastně po útoku plánoval dělat. Podle všeho totiž nepočítal se sebevraždou.