Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhlásil katalánský premiér minulý týden nezávislost? V dopise Madridu mlží

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Katalánský premiér Carles Puigdemont v dopise předsedovi španělské vlády Marianu Rajoyovi dnes nedal jasnou odpověď na jeho otázku, zda Katalánsko minulý týden vyhlásilo nezávislost, nebo ne.

Podle katalánského tisku Puigdemont stejně jako před týdnem vyzval Rajoye k dialogu a nově nabídl pro jednání dvouměsíční lhůtu. "Není to ode mne projev slabosti, ale upřímný návrh na nalezení řešení problému vztahu španělského státu a Katalánska, který je zablokován už mnoho let," napsal Puigdemont.

Připomněl v něm, že už minulé úterý dal španělské centrální vládě "vážný návrh na dialog". Španělská vláda ale odmítá jakýkoli dialog o tématu, které podle ní odporuje ústavě.

Dnes v 10:00 SELČ vyprší ultimátum, které dal minulý týden Madrid předsedovi kabinetu v Barceloně. Rajoy Puigdemonta ve středu vyzval, aby se jasně vyjádřil, zda vyhlásil ve svém úterním projevu v katalánském parlamentu nezávislost svého regionu, či nikoliv. Podle katalánských médií Puigdemont v úterý podepsal deklaraci o nezávislosti, jejíž účinnost ale pozastavil, aby umožnil dialog s Madridem.

Katalánský premiér deklaraci podepsal poté, co se 1. října v referendu v této autonomní oblasti většina hlasujících vyslovila pro odtržení od Španělska. Účast v referendu, které Madrid považuje za nelegální a odporující ústavě, činila jen 43 procent. Mnoho volebních místností však bylo uzavřeno, protože španělská vláda před hlasování pohrozila trestním stíháním každému, kdo se na organizaci referenda bude podílet.

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy