Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policejní násilí při referendu v Katalánsku? Podle EU je přiměřené použití síly zcela v pořádku

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Barcelona/Brusel – Evropský parlament konečně otevírá debatu na situaci v Katalánsku, i když dokola opakuje, že se jedná o vnitřní záležitost Španělska. Vice prezident komise Frans Timmermans se netají svým příklonem k centrální vládě v Madridu. Politik se vyjádřil před novináři, že vnímá pokus regionu uspořádat nelegální referendum jako jasné porušení zákona, a proto je pochopitelné, že musela zakročit policie. S kriminálníky se přece v rukavičkách nejedná.

Jeho prohlášení vyvolalo v Kataláncích nepochopení hlavně u těch, kteří byli zranění během nepokojů. Jenže Timmermans není jediný, celý Brusel se jednotně postavil z centrální španělskou vládu. Ve skutečnosti k jednání o Katalánsku nemělo na půdě evropského parlamentu vůbec dojít, dokud se zákonodárci neshodli na tom, že budou řešit jedině reakci španělské vlád a jejich užití policejních složek.

Timmermans v proslovu pronesl, že evropská společnost stojí na třech pilířích – demokracii, respektování práva a zákonů a lidských práv. Pokud jeden z pilířů spadne, zhroutí se automaticky i zbylé dva. A katalánský parlament jasně porušil zákony, proto se musela očekávat adekvátní reakce státních složek, které musely zabránit i dalšímu porušování legislativy.

Ještě ostřeji se však vyjádřil k agresi policistů. „Aby bylo jasno, násilí nemá v politice místo. Není to řešení, ani nástrojem, kterým si máme vymáhat právo,“ řekl Timmermans. Podle něj bylo jednání policistů přiměřené k věci a zcela ignoroval důkazy o tom, jak starší lidí či ženy byly násilně odvlečené z volebních místností.

Ve svém proslovu ještě podotkl, že katalánští politici požadují pro sebe mnohem větší práva, než jsou sami ochotni nabídnout na oplátku zbytku země a občanům. „Svoboda projevu patří mezi základní práva všech občan, přesto je názor zbytku země ignorován, protože katalánští vůdci poslouchají jen sebe,“ pokračoval viceprezident Evropské komise.

Z Bruselu opakovaně zní výzvy na to, aby Španělsko urovnalo spor diplomaticky. Doteď však nejsou žádné ukazatele toho, že by španělská vláda byla s Katalánskem ochotná jednat, pouze požadují demisi Carlese Puidgemonta a celé regionální vlády.

Témata:  Španělsko Katalánsko referendum EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy