Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský umělec zapálil sídlo centrální banky v Paříži, už dříve si kvůli Pussy Riot zašil ústa

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Ruský umělec Pjotr Pavlenskij (33) zapálil dnes brzy ráno přízemní okna francouzské centrální banky na pařížském náměstí Bastilly. Rodák z Petrohradu je známý svými politicky motivovanými a krajními uměleckými počiny namířenými proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Performer v prohlášení ke svému činu mimo jiné napsal, že bankéři podle něj "zaujali místo monarchů" a že obnova revoluční Francie odstartuje světový požár revolucí. Na místě zasahovali hasiči. Policie Pavlenského i jeho partnerku vzala do vazby.

Před pěti lety si Pavlenskij například zašil ústa, aby demonstroval svůj protest proti uvěznění členek punkové skupiny Pussy Riot, odsouzených za pobuřující koncert v moskevském kostele. V další prezentaci se v Petrohradu objevil nahý a zabalený do ostnatého drátu, aby upozornil na osud lidí žijících v represivním režimu.

Ve své vlasti je Pavlenskij stíhaný za sexuální napadení. Umělec a jeho přítelkyně, s níž má dvě děti, jakákoli obvinění odmítají a tvrdí, že jsou vykonstruovaná.

Loni v létě newyorská nadace Human Rights Foundation (HRF) odebrala Pavlenskému cenu Václava Havla pro kreativní disent. Pavlenskij totiž peněžní odměnu spojenou s oceněním hodlal věnovat na obhajobu záškodníků z ruského Dálného východu, odsouzených ruskou justicí za násilné zločiny.

Témata:  Francie Pjotr Pavlenskij Paříž

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy