Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová uznala neúspěch CDU v Dolním Sasku

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín/Hannover - Křesťanští demokraté (CDU) nedosáhli podle německé kancléřky Angely Merkelové svého volebního cíle, když v zemském hlasování v Dolním Sasku skončili až druzí. Terčem kritiky se stali svobodní demokraté (FDP) v Dolním Sasku, kteří se rozhodli, že nebudou jednat o koalici se sociální demokracií a Zelenými.

"Podařilo se alespoň zabránit pokračování koalice sociálních demokratů (SPD) a Zelených," řekla Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně.

Nedělní předčasné volby ve druhé největší a čtvrté nejlidnatější spolkové zemi vyhrála SPD se ziskem 36,9 procenta hlasů, před CDU, které důvěru dalo 33,6 procenta hlasujících, což bylo nejméně od roku 1959. Strana tak zaznamenala druhý výrazný neúspěch za poslední tři týdny. V zářijových celoněmeckých volbách totiž spolu se sesterskou CSU dostala jen 32,9 procenta hlasů, což bylo nejméně od prvních poválečných voleb v roce 1949.

Ve výsledku dolnosaských voleb se podle Merkelové odráží i spokojenost tamních občanů se zemskou politikou. Je podle ní nyní na tamním premiérovi Stephanu Weilovi (SPD), aby oslovil partnery, s nimiž by mohl sestavit nový kabinet.

Šéfka německé vlády dnes také vyjádřila přesvědčení, že výsledek CDU v Dolním Sasku neoslabuje její pozici před začátkem předběžných rozhovorů s FDP a Zelenými o vládě na celoněmecké úrovni.

SPD bude mít v novém zemském sněmu 55 křesel, CDU 50, Zelení 12, FDP 11 a AfD devět. Dosluhující koalici SPD a Zelených tak v parlamentu, který má celkem 137 křesel, budou k většině chybět křesla dvě. Weil proto musí hledat další koaliční partnery.

Jednou z možností byla právě vláda SPD, Zelených a FDP, o níž ale svobodní demokraté odmítli vůbec vyjednávat. Šéf Zelených Cem Özdemir věří, že FDP svůj postoj ještě změní. Demokratické strany by podle něj měly být připraveny mezi sebou jednat i spolu vytvářet koalice. "Že FDP prostě odmítá rozhovory, je demokraticky nezodpovědné," byl ještě výrazně kritičtější exministr životního prostředí za Zelené Jürgen Trittin.

Pokud svobodní demokraté svůj názor nezmění, zbude Weilovi jen možnost pokusit se vytvořit velkou koalici s CDU. Tu si ale před volbami ani on nepřál. Vzdálenou možností zůstává i koalice CDU, Zelených a FDP.

Témata:  Angela Merkelová Německo volby v Německu

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy