Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drony USA v Jemenu zaútočily na výcvikové tábory IS, zabily desítky islamistů

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Saná - Při náletech armády USA na dva výcvikové tábory Jemenu byly zabity desítky bojovníků Islámského státu (IS). Americké útoky na radikály v Jemenu zesílily poté, co v Bílém domě na začátku roku usedl Donald Trump.

Podle zdroje agentury AP Američané použili bezpilotní letouny. Letecké údery podle Pentagonu narušily snahy islamistů vycvičit v provincii Bajdá nové bojovníky, kteří by pomocí kalašnikovů, kulometů a granátometů prováděli útoky v zemi na jihu Arabského poloostrova.

Spojené státy se obávají posílení vlivu Islámského státu i teroristické sítě Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP). Teroristé využívají chaosu, který v Jemenu vyvolává občanská válka.

Konflikt mezi vládou prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Od jara 2015 pomáhá vládním jednotkám mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií, šíitské povstalce podporuje Írán. Jemen se potýká s humanitární krizí.

Témata:  Jemen "bezpilotní letouny ""drony""" U.S. AIR FORCE Drony

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy