Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O sjezd Komunistické strany Číny je zájem, akreditovaly se tisíce novinářů ze 134 zemí

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Ve středu začne v Pekingu sjezd Komunistické strany Číny. Akreditovalo se přes 3000 žurnalistů ze 134 zemí. Více než dva tisíce delegátů sjezdu určí vývoj nejlidnatější země světa v následujících pěti letech.

Sjezd mimo jiné potvrdí ve funkci současnou hlavu státu Si Ťin-pchinga, který by si měl prostřednictvím personálních změn ve vedení strany upevnit svou moc.

Před začátkem sjezdu dnes státní agentura Sinchua napadla západní liberální demokracie, které podle ní rozdělují a jsou konfrontační.

V minulosti některá státní média jako příklad vadnosti západních demokracií uváděla rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii či zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. "Čína nemá vůbec zapotřebí importovat stranické politické systémy jiných zemí, které selhávají," dodala Sinchua.

Témata:  Čína Si Ťin-pching 1 novináři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy