reklama

Všechno poukazovalo na to, že i Českou republiku potkalo štěstí. Po několika dekádách nadvlády komunistů a diktátu Moskvy se Češi a Slováci v naprostém klidu rozdělili a dokázali světu, že lze předejít krveprolití. Střední Evropa udělala vše proto, aby dosáhla svobody, rozhodně se jim to vyplatilo.

Během několika let posílila ekonomika a demokratická volba zde fungovala dobře. Ve skutečnosti se Češi nebáli kdykoliv vyměnit své politiky, pokud by se ukázalo, že nedodržují svoje sliby. Politologové jásali, že demokracie se ve zdejší oblasti napevno usadila a už nic ji nemůže ohrozit.

Jenže to je všechno jenom fasáda, která se tváří, že je vše dokonalé. I přes ekonomický rozvoj není nálada mezi lidmi sladká, nýbrž spíše hořká. Přestože je země stabilní, občané se domnívají, že je systém proti nim a nefunguje tak, jak má. V Praze většinou narazíte jen na cizince-turisty, kteří jsem přišli utrácet peníze za výborné pivo nebo suvenýry, přesto se společnost domnívá, že jakákoliv migrace je pro ně nebezpečná. A na tom se přiživují zejména populisté včetně miliardáře Andreje Babiše, který slibuje, že rozvrátí současný "zkažený" systém.

Bývalý ministr financí Andrej Babiš je podle Mounka něco mezi Donaldem Trumpem a Silvio Berlusconim. Vlastní v zemi vlivné médium a noviny a profiluje se jako kritik migrační vlny a přijímání uprchlíků. A přesto umí využít EU benefity ve svůj prospěch, píše server Slate. Jako ministr zahraničí neváhal používat evropské dotační fondy k tomu, aby z nich čerpala zejména jeho obchodní společnost.

Podobně jako Trump nebo Brlusconi, ani Babiš zpočátku nevypadal na někoho, kdo bude úspěšný v politice. Vše se ale změnilo, když koupil vlivná média, najednou se začal všude objevovat a kritizovat státní problémy. Mnoho lidí se k němu obrátilo jako k zachránci, který vylepší státní pokladnu. Dokonce se o něm i říkalo, že nebude "tunelovat, protože už má všeho dostatek".

Jeho hnutí ANO (v angličtině "YES") je nejen úspěšnou stranou, která momentálně vede preferenční výzkumy. Společně s pravicovou Svobodnou a přímou demokracií Tomia Okamury, silně levicovými komunisty a populistickými piráty to vypadá, že po českých volbách usedne v Parlamentu jeden extrém vedle druhého a na rozvážný střed zde již není místo.

Pokud se Andrej Babiš stane premiérem, pak se může stát otřást v základech, jestliže splní svoje předvolební sliby, mezi které patří odmítnutí stát se hlubšího součástí Evropské unie. Jenže Babiš má před sebou tolik cest a nikdo doopravdy neví, co se mu honí hlavou. Pokud zvolí odchod z Evropy, pak by tím utrpěly i jeho soukromé podniky. Pokud v ní setrvá, je to jakoby porušil svoji předvolební kampaň.

Jisté však je, že už nyní vlastní vlivná média v zemi a může manipulovat veřejným míněním. To by ovšem znamenalo velkou ztrátu pro demokracii a Česká republika by se vrátila do doby totality, tentokrát však už ne pod diktátem levice, nýbrž populistických miliardářů.