reklama

Trump kritiku vyslovil, když v pondělí odpovídal na otázku novinářů, proč veřejně nehovořil o zabití čtyř příslušníků amerických speciálních sil při přepadení v Nigeru před dvěma týdny. Šéf Bílého domu prohlásil, že rodinám padlých napsal osobní dopisy a že jim plánuje příští týden zatelefonovat. Poté začal pranýřovat své předchůdce ve funkci.

"Když si vezmete prezidenta Obamu a další prezidenty, většina z nich (rodinám padlých vojáků) netelefonovala," řekl Trump na společné tiskové konferenci se šéfem senátní republikánské většiny Mitchem McConnellem.

Trump svým tvrzením opominul množství setkání exprezidenta Obamy s rodinami vojáků, kteří zahynuli ve službě, jakož i telefonátů a dopisů. Kupříkladu než v roce 2011 rozhodl o vyslání dalších 30.000 amerických vojáků do Afghánistánu, odcestoval Obama na leteckou základnu Dover ve státě Delaware, aby se poklonil u rakví třicítky amerických vojáků, kteří přišli o život při sestřelení jejich vrtulníku v Afghánistánu.

Ačkoli si členové bývalého Obamova týmu zvykli na Trumpovy poznámky o "selhání" Obamovy zdravotní reformy či o "katastrofální" jaderné dohodě s Íránem, jeho nejnovější obvinění týkající se padlých vojáků rozčileně odsoudili.

"Je to ostudná, neuctivá lež, a to i v Trumpových měřítcích," uvedl někdejší Obamův bezpečnostní poradce Benjamin Rhodes na twitteru. "Obama také nikdy nenapadl žádnou rodinu zabitého vojáka," dodal Rhodes. Poukázal tím na Trumpův spor s rodiči muslimského příslušníka americké armády Humayuna Khana, který v roce 2004 zahynul v Iráku.

Jiní američtí činitelé konstatovali, že není reálné od prezidentů očekávat, že budou telefonovat rodině každého padlého vojáka. Když vrcholily boje v Iráku a Afghánistánu, Obama a exprezident George Bush, čelili každoročně stovkám vojenských ztrát.