Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko navrhuje trestání účasti mládeže na akcích opozice

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské ministerstvo vnitra chce trestat rodiče a školy za účast mládeže v opozičních demonstracích. Na zasedání ruského výboru pro lidská práva to dnes navrhl Timur Valulin.

Varování úřadů před radikalizací mladých lidí se v Rusku ve stále větší míře objevuje po březnových opozičních demonstracích, v nichž proti politice Kremlu demonstrovali lidé ve stovce ruských měst. Neobvykle velkou část demonstrantů tvořila mládež.

Děti podle Valulina nevědí, o jaké akce jde, a navštěvují je ze zvědavosti. "Rodiče a učitelé odpovídají nejen za vzdělání, ale i za výchovu," citoval ho moskevský rozhlas. Valulin dodal, že ministerstvo vnitra znepokojuje hlavně vysoký podíl mládeže na akcích, které úřady nepovolily.

Ruská média dnes přinesla zprávu z Chabarovska, kde ředitelka jisté střední školy žákům vyhrožovala za případnou účast na akcích opozice. Studenta, který spolupracoval s místním štábem opozičního vůdce Alexeje Navalného, varovala, že ho "udá tajné policii FSB".

Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy nejde zdaleka o ojedinělý případ. V Brjansku prý studenta, který vytvořil na sociální síti diskusní skupinu na podporu Navalného, odvedli rovnou ze třídy na policii. Mnohé školy zařadily do výuky mimořádné hodiny věnované "páté koloně" a "zrádcům".

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy