Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá CDU/CSU nominovala do čela Spolkového sněmu Schäubleho

Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.
Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín 17. října (zpravodaj ČTK) - Poslanci konzervativní unie CDU/CSU dnes do čela Spolkového sněmu jednomyslně nominovali dosavadního ministra financí Wolfganga Schäubleho (CDU).

Plénum by ho na tento post mělo zvolit 24. října při prvním zasedání nově zvoleného parlamentu.

Pětasedmdesátiletý Schäuble je služebně nejstarším poslancem - ve Spolkovém sněmu zasedá od roku 1972 - a uznávají ho i poslanci opozičních stran. Spolu s jeho rétorickými schopnostmi, kterými by měl podle představ svých spolustraníků ukáznit i poslance protestní Alternativy pro Německo (AfD), je to jeden z důvodů, proč se ho CDU/CSU rozhodla na post nominovat.

Druhý důvod je čistě pragmatický. CDU/CSU v zářijových parlamentních volbách výrazně oslabila a o nové koalici začne ve středu jednat se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. Není tedy pravděpodobné, že by se jí znovu podařilo obsadit post ministra financí.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Wolfgang Schäuble

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy