Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidé v Katalánsku protestují proti uvěznění separatistických lídrů

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Tisíce Katalánců vyrazily dnes večer do ulic Barcelony a dalších měst španělského autonomního regionu, aby protestovaly proti zatčení dvou separatistických lídrů.

Dvojici, která se ocitla ve vazbě kvůli obvinění z organizování protestů předcházejících referendu o katalánské nezávislosti, označil katalánský premiér Carles Puigdemont za politické vězně, což Madrid odmítl. Na poklidnou demonstraci dorazili i zástupci katalánské samosprávy a barcelonské radnice, uvedl list La Vanguardia.

Největší z pochodů začal po 20:00 SELČ v centru Barcelony, kde se několikatisícový zástup lidí se svíčkami v rukou vydal k sídlům organizací, jejichž vůdci byli na žádost španělské prokuratury v pondělí soudem posláni do vazby. Organizátoři zamýšleli uspořádat zcela tichý průvod, z davu se však podle médií ozývaly pokřiky "Nejsme všichni, chybí tu vězni" či "Všichni jsme Jordi".

Dva muži tohoto křestního jména, Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural, jsou ve vazbě kvůli organizování protestů z 20. září. Ty svolali šéfové těchto organizací poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Témata:  Španělsko Katalánsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.