Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požáry v Portugalsku způsobily politickou krizi, ministryně vnitra rezignovala

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Lisabon - V neděli a v pondělí při lesních požárech v Portugalsku zemřelo 41 lidí, 71 osob bylo raněno. Vláda následně čelila obviněním, že nebyla schopná obyvatele ochránit, byť se podobná tragédie stala už v červnu. Ministryně vnitra Constanca Urbanová de Sousaová dnes rezignovala.

Pod ministerstvo vnitra spadají hasiči, policie i úřad civilní ochrany, na něž po požárech dopadala kritika. "Došla jsem k závěru, že z politického ani lidského hlediska už nemohu svou funkci vykonávat," uvedla ministryně v rezignačním dopise.

Socialistický premiér António Costa přitom v pondělí uvedl, že ministryni neodvolá. Zavázal se také, že dojde k "dalekosáhlým reformám" v oblasti lesního hospodářství a boje s požáry.

Jeho pondělní televizní projev k národu odsoudil šéf opozičních sociálních demokratů opozice jako "urážku rozumových schopností" Portugalců.

Opoziční Lidová strana (CDS-PP) podala návrh v parlamentu na vyslovení nedůvěry vládě. Menšinový kabinet se ale dál může opírat o podporu dvou dalších levicových stran. Portugalský prezident v úterý večer požádal socialistickou vládu, aby z neštěstí "vyvodila důsledky". V reakci na návrh CDS-PP podpořil hlasování o důvěře vládě.

Témata:  Portugalsko požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.