Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu začalo vyjednávání o nové vládě

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - V Berlíně dnes začalo vyjednávání o nové německé vládě. Zástupci konzervativní unie CDU/CSU, včetně kancléřky Angely Merkelové (CDU), se v poledne sešli se svobodnými demokraty (FDP), později povedou rozhovory se Zelenými.

Očekává se, že fáze předběžných rozhovorů bude trvat několik týdnů. Nesourodá koalice konzervativní CDU/CSU, liberální FDP a levicových Zelených dosud na celoněmecké úrovni nikdy nevznikla.

Jednání deseti představitelů CDU/CSU a šesti politiků FDP by mělo trvat zhruba dvě hodiny. Odpolední a podvečerní schůzka se Zelenými má být o hodinu delší. Takzvané sondovací rozhovory budou pokračovat ve čtvrtek setkáním FDP a Zelených a konečně pátečním jednáním, kterému budou poprvé přítomny všechny strany společně.

Při těchto úvodních rozhovorech půjde podle pozorovatelů především o to, aby strany spíše než rozdíly hledaly shodu, a aby si vyjasnily, které oblasti a témata považují za prioritní.

Všechny strany možné vlády dávají dopředu najevo, že vyjednávání o nové koalici bude složité a že se může protáhnout i na několik měsíců. "Je nám jasné, že to nebudou jednoduché rozhovory," nechala se v týdnu slyšet Merkelová, která vládu sestavuje už počtvrté. Rozhovory neusnadní ani fakt, že žádný z politiků nemá s podobnou koalicí na celoněmecké úrovni zkušenosti.

Úspěšnému sestavení kabinetu na druhou stranu nahrává pragmatismus Merkelové i dalších zúčastněných politiků, zjevná připravenost svobodných demokratů i Zelených vstoupit do vlády i momentální absence jakékoliv jiné alternativy. Sociální demokraté (SPD) se po propadu v zářijových volbách rozhodli odejít do opozice, a žádná jiná realistická většina než vícečlenná koalice tak nyní ve Spolkovém sněmu není.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Angela Merkelová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy