Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo stojí za uprchlickou krizí? Orbán ukázal na viníka

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán je přesvědčený, že mMigrační krize v Evropě je „řízenou operací". Zároveň tvrdí, že migrační vlna není žádný náhodný fenomén.

Orbán tato slova pronesl na úvod výročního fóra Strategie EU pro dunajský region. „Existuje plán, který je zaměřený na vytvoření smíšených společností na evropském kontinentu," uvedl Orbán.

Tento záměr opět připsal svému „úhlavnímu nepříteli", americkému miliardáři maďarského původu Georgi Sorosovi. Podle Orbána jde o „Sorosův plán" zásadní změny etnického a náboženského složení evropské populace.

Tato obvinění vycházejí z několika Sorosových článků vydaných v posledních letech, v nichž americký filantrop navrhoval, jak by se mohla Evropská unie s migrační vlnou vypořádat.

Orbán varuje, že tento plán nejvíce postihne podunajský region. Srovnal přitom nynější migrační krizi s někdejšími „srovnatelnými" událostmi, které se odehrály „před několika sty lety". „Nejprve jsou testovány hranice, pak se pošle spousta lidí do Evropy, pak přijdou konflikty, pak se nově příchozí stanou většinou, posilují se a organizují paralelní společnosti," prohlásil premiér.

„Už se to stalo a stane se to znovu. nemůžeme strkat hlavu do písku," zdůraznil Orbán.“"My to ale nepřipustíme, budeme se bránit," prohlásil v této souvislosti s tím, že Maďarsko bylo v dějinách vždy „poslední baštou" proti takovýmto útokům.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci George Soros

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy