Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový ruský kandidát: Sobčaková chce usilovat o post prezidentky

Ksenija Sobčaková
Ksenija Sobčaková
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Populární televizní moderátorka Ksenija Sobčaková hlásící se k ruské opozici dnes oznámila kandidaturu v prezidentských volbách v březnu 2018.

Pětatřicetiletá dcera zesnulého petrohradského starosty Anatolije Sobčaka, pod jehož patronátem začínal politickou kariéru nynější kremelský šéf Vladimir Putin, kandidaturu ohlásila v dopisu pro list Vedomosti.

Skandály opředená žena, která bývá označována za ruskou Paris Hilton, se dostala do povědomí ruské veřejnosti jako moderátorka televizní reality show. Má za sebou i několik filmových rolí, zhostila se řemesla módní návrhářky a jako novinářka se angažovala v opozičních médiích. Jako celebrita a hvězda moskevských salónů je známá po celém Rusku.

Sobčaková se už řadu let angažuje v protestním hnutí proti kremelskému establishmentu, v roce 2012, v době silných protestů proti Putinově znovuzvolení, její byt prohledávala policie. Sám prezident se o ní několikrát veřejně zmínil, vzhledem k úctě, kterou zachovává k památce jejího otce, se ale zdržuje kritických poznámek. Kreml dnes zprávu o kandidatuře Sobčakové komentoval slovy, že "je plně v souladu s ústavou".

"Každý z nás může a musí vyjádřit své stanovisko, svůj nesouhlas se státní mocí, která trvá na své věkovité nezastupitelnosti," napsala prezidentská kandidátka. "Musíme vyjádřit nesouhlas s rozpadajícím se školstvím a zdravotnictvím, s děsivou korupcí a s propagandou, kterou nasákla celá společnost od vesnických škol až po Kreml, s všudypřítomným násilím policie, s válkou a mezinárodní izolací," stojí v dopisu, který Sobčaková zaslala listu Vedomosti.

Podle ruských analytiků se Sobčaková může považovat za vhodnou alternativu charismatického Alexeje Navalného, považovaného v Rusku za vůdčí opoziční osobnost. Navalnyj totiž podle názoru ruské ústřední volební komise kandidovat nesmí, protože mu byl uložen podmíněný trest. Protikorupční bloger takový výklad popírá, na kandidatuře trvá a soudní obvinění z údajných podvodů odmítá.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Ksenija Sobčaková

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy