Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi USA a Ruska ohrožují útoky v Sýrii

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek/New York - Mezi USA a Ruskem panují neshody v otázce hlasování o prodloužení mandátu pro vyšetřovatele chemických útoků v Sýrii. Rada bezpečnosti OSN musí o mandátu rozhodnout do poloviny listopadu, kdy nynější pověření vyprší.

Experti mají ale také v této době zveřejnit zprávu o chemickém útoku, při němž v dubnu zahynulo v syrském Idlibu přes 80 lidí. Zpráva zřejmě z útoku obviní syrský režim, což je pro Rusko jako pro spojence Damašku nepřijatelné.

Rusko podle zdrojů z OSN žádá, aby byla zpráva zveřejněna před hlasováním o mandátu pro tým OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), který se vyšetřováním zabývá. Pokud bude zpráva vinit z útoku Damašek, Rusko nehodlá mandát vyšetřovatelům prodloužit.

USA naopak chtějí, aby se hlasovalo o mandátu dřív, než bude zpráva zveřejněna.

Z předběžné expertní zprávy zveřejněné v létě vyplývá, že v dubnu byl použit mimo veškerou pochybnost nervový plyn sarin. USA po tomto útoku v odvetě vypálily desítky raket na základnu syrského letectva v Chán Šajchúnu, z níž podle nich startovala letadla, která útočila v Idlibu. Rusko letní zprávu označilo za zmanipulovanou, Damašek za nevěrohodnou. USA a jiné západní země s výsledky souhlasily. Mezi oběťmi byly podle původních zpráv tři desítky dětí.

Rada bezpečnosti OSN má hlasovat o obnově jednoročního mandátu vyšetřovatelů. Pro prodloužení je třeba, aby pro něj hlasovalo aspoň devět z 15 členů RB OSN a aby ani jeden z pěti stálých členů - Rusko, USA, Francie, Británie a Čína - nepoužil právo veta.

Témata:  USA Rusko Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy