Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí prohloubit vztahy s Indií, proti vlivu Číny, oznámil Tillerson

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington/Peking - Spojené státy chtějí výrazně prohloubit spolupráci s Indií tváří v tvář sílícímu vlivu Číny v Asii. Šéf americké diplomacie Rex Tillerson se do Dillí chystá příští týden.

Tillerson v projevu v sídle washingtonského Centra pro strategická a mezinárodní studia označil Indii za partnera ve strategickém vztahu a zdůraznil, že Spojené státy "nebudou mít nikdy stejný vztah s Čínou, nedemokratickou společností".

Spojené státy dle Tillersona usilují o konstruktivní vztahy s Čínou, ale nebudou přehlížet čínské ohrožování řádu založeného na pravidlech a podrývání suverenity sousedních zemí ze strany Číny, stejně jako jednání v neprospěch Spojených států a jejich přátel.

Šéf americké diplomacie své poznámky pronesl několik hodin poté, co čínský prezident Si Ťin-pching promluvil na sjezdu Komunistické strany Číny, kde naznačil, že Peking chce hrát větší roli v mezinárodních záležitostech. Čína se podle něj stala světovou velmocí.

Tillerson v projevu ve středu večer dále řekl, že Spojené státy začaly debatovat o vytvoření alternativy vůči čínským investicím do infrastruktury v Asii. V další poznámce, která podle agentury AP pravděpodobně znepokojila Peking, Tillerson uvedl, že Washington vidí prostor pro přizvání dalších zemí, včetně Austrálie, k americko-indicko-japonské bezpečnostní spolupráci.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang dnes řekl, že Čína lpí na dodržování mezinárodního řádu, jehož jádrem je OSN. Vyjádřil naději, že Spojené státy odhodí své předsudky a budou Čínu posuzovat objektivně.

Témata:  Čína Indie USA Rex Tillerson

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.