Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské deníky varují před Babišem, upozornily na možnou koncentraci moci

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Volby v Česku jsou jedním z hlavních témat slovenských médií. Například list Sme dnes napsal, že koncentrace moci v rukou Andreje Babiše spolu s antisystémovostí hnutí ANO, jehož Babiš není předsedou, ale majitelem, by se dotýkaly samotné existence české demokracie.

Česko podle listu Denník N na rozdíl od Slovenska dlouho působilo jako "standardní" země. "Tyto volby jsou první, kdy i v Česku skutečně jde o zachování demokratického systému. Hrozí vznik vlády, které bude dominovat něco, co ani není politickou stranou, ale majetkem jednoho muže, který prakticky o všem lže, má temnou minulost, používá mafiánské praktiky a nemá žádné zábrany," napsal list na svém webu o Babišovi a jeho hnutí.

List Pravda napsal, že volby podle všeho vynesou Andreje Babiše a jeho hnutí ANO na vrchol. "Otázka nezní, zda Česko bude mít trestně stíhaného premiéra, ale koho tento člověk na vrchol vyzdvihne s sebou," uvedl list.

Deník poukázal na oslabení tradiční pravice i levice a na nástup nových fenoménů, mezi které zařadil Babiše, Tomia Okamuru a jeho hnutí SPD, jakož i Piráty. "Jejich společným znakem je, že berou hlasy nalevo-napravo. (...) Kolaps ODS a lidovců umožnil Babišovi vyrůst mezi velké hráče. Pád ČSSD mu umožní vládnout," napsala Pravda.

"Vytlačit zhoubný vliv Babiše od moci je nepochybně zdravá priorita. Jen by přitom takzvané standardní strany neměly ztrácet ze zřetele, že scénáře s Babišem jsou sice ošklivé, skutečně fatální by ovšem pro Česko bylo až (spojení) ANO-KSČM-Okamura," napsal list Sme k oznámení některých stran, že vylučují koalici s ANO.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO Tomio Okamura Slovensko Česká republika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy