Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žena se zahalila a vydávala se za muslimku. Změnilo mi to celý svět, říká

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Manchester - Katie Freemanovou bychom označili asi jako typickou Britku. Běloška s hnědými vlasy a světlou pletí přiznala, že vlastně nikdy žádného muslima nepoznala, přesto i ona se cítila být ohrožená jejich kulturou. A pak jednoho dne dostala možnost od dokumentaristů, aby si na vlastní kůži vyzkoušela, jaké je to být ženou v islámském světě.

"Bylo jasné, že jsem byla jako ovce v davu," říká třiačtyřicetiletá žena, která se živí jako pečovatelka. Katiin život se nijak nevymyká společenské normě, patří do střední pracující třídy, má manžela a dvě děti - dvacetiletého Ryana a patnáctiletou Cameron. Rodina žije v domě na pěkném předměstí Winsfordu.

Na začátku natáčení byla velmi nervózní. Přiznala, že ještě se žádným muslimem nepřišla do kontaktu, přesto se jako mnoho jiných domnívá, že přistěhovalci zde ničí jejich tradiční britskou kulturu. Před návštěvou v domě své nové hostitelky, devětačtyřicetileté Saimy Alvi původem z Pákistánu, která nyní žije v Manchesteru, neměla Katie Freemanová tušení, co má dělat. Je britským zvykem přinést na návštěvu dárek, ale správně usoudila, že láhev vína zde asi nebude příliš vhodná.

Freemanová přitom zdůrazňuje, že není rasistkou a že proti uprchlíkům vlastně nic nemá. "Myslím, že by lidé měli žít, jak považují za vhodné, jak se jim líbí, aby byli šťastní, ale nesmí vyvíjet tlak na své okolí, které žije jinak," řekla před kamerou žena. Veškeré obavy však hned opadly, když ji u dveří Saima Alvi přivítala s úsměvem. Seznámit se měla s hostitelskou rodinou u večeře.

Saima Alvi pozvala na týden k sobě domů Katie Freemanovou, aby jí ukázala, jak si ona, její manžel a děti Nabeeha (22), Rumaysa (20), Maymuna (17), Nusayba (13) a Muddathir (11) žijí. Večeře začala velmi normálně, k jídlu se podával tradiční anglický pastýřský koláč s bramborovou kaší, jaký zná Freemanová z dětství.

První zkušenost s islámem pak přišla ve čtyři ráno, tehdy Britku probudili, aby se s rodinou pomodlila. "Přišlo mi to divné, jak potom proboha vstávají do práce?" žasla žena. Skutečné překvapení však přišlo ráno, když jí novináři oznámili, že by se měla převléknout do hidžábu, aby zapadla mezi ostatní muslimky. Připravili pro ni tmavý make-up i umělý "asijský" nos, Saima Alvi jí potom pomohla s převlékáním.

Jenže ten samý večer, 22. května, obletěla celým světem zpráva o bombovém útoku na koncertě v Manchesteru a v zemi se zvedla anti-muslimská vlna. "Je to nechutné, nemá to žádný smysl, dělá se mi špatně, když na to pomyslím," řekla s pláčem Saima. Ta televiznímu štábu dodala, že doufá, že sebevrah nebude muslim, protože tohle nemá s jejich vírou nic společného. "Je to opravdu otřesné, že mě pak společnost hází to stejného pytle jako teroristy."

Freemanová sice pochopila, že její hostitelská rodina s terorismem nemá nic společného a že jsou zprávou stejně otřeseni jako ona, její rodina či bílí přátelé. Přes den se pak rozmýšlela, zda si chce opravdu obléknout hidžáb. Bála se reakce okolí, protože společnost byla po útoku silně vysazená proti muslimům. I televizní štáb byl v rozpacích, zda v natáčení pokračovat.

Britka se však odhodlala a hidžáb nakonec oblékla. "Je to trochu nezvyk, nenosím moc často šaty. Bojím se, že zakopnu," řekla Freemanové během cesty k Saiminým kamarádkám. Večer však přiznala, že tradiční oděv muslimských žen je velmi osvobozující. "Je to vlastně velmi ženské oblečení, cítila jsem se v tom dobře. Skoro jako dáma," prozradila Katie Freemanová.

Saima Alvi dokonce vyvrací, že by ji někdo nutil, aby si hidžáb oblékala. "Nenosila jsem ho do 18 let, ale pak mi začala být příjemný," svěřila se žena. Sama se narodila do rodiny se čtyřmi dalšími sestrami a tvrdí, že ji muži nikdy nenutili dělat věci, které sama nechce. "Nikdo by mě ani moje sestry nepřinutil k tomu, abychom se oblékaly jinak, než chceme. Hidžáb je pro nás jako uniforma, je to naše svobodná volba."

Týdenní pobyt nakonec skončil bez problémů a ženy se spřátelily natolik, že zůstaly v kontaktu i po natáčení. Pro Katie Freemanovou pak bylo klíčovým rozhodnutím, když se rozhodla vzít si hidžáb domů a projít se v něm po "svém" městě. "U hospody na mě začali pokřikovat. Ti lidé nemají žádnou soudnost," postěžovala si Freemanová. Hned však dodala, že k ní přišla jiná žena, Britka, která ji začala utěšovat, ať si z toho nic nedělá. "Během pěti minut jsem zažila to nejhorší i nejlepší z britské společnosti," řekla potom Freemanová.

Skutečné překvapení jí však čekalo doma. "Moje dcera Cameron dostala od své spolužačky smsku, ve které psala, že její otec si nepřeje, aby udržovala kontakt s rodinou, která se zahazuje s takovou pakáží," nevěřila svým očím Freemanová. Její soused zřejmě spatřil, jak do jejich domu vchází zahalená žena.

I přestože byla její zkušenost s islámem pozitivní a Britka získala nové přátelé, ne všechny zvyklosti v islámu jsou pro ni přijatelné. "Vzali mě k dohazovačce v komunitě, kde do detailů řešili budoucí vztah dvojice. Naprosto mě to šokovalo, protože pro city mladého páru tam nebylo vůbec místo. Říkala jsem si, myslí to vážně?" svěřila se se zážitkem žena.

Katie Freemanová potom před kamerou řekla, že jí zážitek změnil život a hlavní jí to rozšířilo obzory. "Považovala jsem muslimy za "ty druhé" a myslela jsem si, že utlačují svoje ženy, ale tak to vůbec není. Naopak se mezi s sebou chovají úplně stejně, jak je zvykem i v ostatní anglických rodinách," věří Britka.

Dokument s názvem "Můj týden jako muslim" natáčela pro televizi dokumentaristka Fozia Khan. První díl televizní série se odvysílá koncem října.

Témata:  Velká Británie muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy