Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii se píše o českých volbách: Babiš se může stát trnem v oku EU

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž/Praha - Sněmovní volby v ČR neunikly pozornosti ani ve Francii. Server atlantico.fr dnes uvedl, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš, kterého francouzská média označují za populistického miliardáře, by se mohl stát novým trnem v oku Evropské unie.

Podle politologa Florenta Parmentiera je třeba konstatovat, že v Česku došlo k oslabení hodnot 90. let, kdy českou politiku rámovalo úsilí o integraci s Evropskou unií a NATO. Demokratickou transformaci v zemi z té doby podle Parmentiera nelze považovat za nezvratnou. Spíše je zapotřebí hovořit o "cestě, která je trnitější, než se zpočátku zdálo", řekl politolog v rozhovoru s atlantico.fr.

Babišovu podporu zrušení sankcí EU vůči Rusku označil Parmentier za postoj vycházející z již opětovně rostoucí české nedůvěry vůči Německu a EU, kterou oživil bývalý prezident Václav Klaus v předchozí dekádě.

Politolog Cyrille Bret ovšem na serveru atlantico.fr upozorňuje, že Babiš neopouští svoje "proevropské přesvědčení" úspěšného podnikatele, který dobře ví, že zdraví české ekonomiky závisí na členství v jednotném trhu, na německých a rakouských investicích, na turistech z EU, ale i na ruských dodávkách ropy a plynu.

"Je tam určitě únava z tradičních stran a dokonce i únava z politiky," cituje Les Echos francouzského politologa Christiana Duquesnea. Babišův úspěch ale podle něho vychází i z toho, že "mnoho Čechů sdílí jeho otevřenost, liberalismus, nenávist k elitám a k intelektuálům, xenofobii a euroskepticismus".

Podle Duquesnea se Babiš nestane novým Viktorem Orbánem ani novým Jaroslawem Kaczyńským. V rámci Visegrádu se ale zradikalizuje a nebude snadným partnerem pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se snaží o hlubší integraci Evropské unie.

Témata:  Andrej Babiš EU Česká republika Francie

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy