Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamofobie v Británii: Muži čelí kvůli svému vzhledu útokům, prý vypadají jako muslimové

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Londýn - Muži to ve Velké Británii nemají asi lehké. Pokud jsou trochu tmavší pleti nebo mají vousy, většina je hází to jednoho pytle s muslimskými uprchlíky, i když jsou už po několik generací praví Britové. Nedávná studie ukázala, že tito muži čelí každodenním vulgárním nadávkám a pokřikování, nenávistným pohledů a někdy i fyzickému násilí.

Někteří dotazovaní popisovali, jak měli v poštovních schránkách zvířecí hnůj, běžně jim taky někdo rozbíjí přízemní okna v domě. Jiní zase řekli, že je často lidé nazývají teroristy, či je dávají do souvislosti s Islámským státem kvůli tomu, že mají vousy a tmavší pleť. Respondenti přitom potvrdili, že islámskou víru nikdy nevyznávali.

Slovní, psychické i fyzické útoky se ve Spojeném království rozmáhají po evropských teroristických útocích a referendu o Brexitu. "Přestože se jedná o nedorozumění kvůli barvě platí, islámofobie by se neměla na prvním místě vůbec říct," tvrdil profesor kriminologie Imran Awan, který je i spoluautorem studie. Podle něj se ve společnosti rozmáhají zejména stereotypy a předsudky.

Výzkum proběhl mezi muži od 19 do 59 let, autoři vybírali účastníky z řad Afričanů, Evropanů i Asiatů. Byli mezi nimi příznivci hinduismu, křesťané i ateisté. Útoky se stupňují zejména po krizových událostech, jako jsou teroristické útoky. Jeden z korespondentů uvedl, že mu na sociální sítě chodí od cizích lidí vzkazy, že nastal čas vykopnou všechny muslimy. Další zase uvedl, že během referenda o Brexitu na něho pokřikovali, že nastal čas zúčtování a ať táhne se svými lidmi domů.

"Pokaždé, když na světě dojde k teroristickému útoku, stupňuje se násilí vůči mně i mé rodině," řekl výzkumníkům svědek. Jiné dodává, že nenávistná aktivita na sociálních sítích se rozmohla po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Americká hlava státu tak svým anti-migračním a anti-muslimským postojem ovlivňuje lidi po celém světě.

"Trump skutečně změnil vše. Lidi vážně přemýšlejí o tom, že zakážou muslimům vstup na území Spojených států, to by si před pěti lety nikdo nedovolil," přemýšlí účastník výzkumu. Sám se svěřil s tím, že kvůli vousům vyvolává v lidech pocit, že je muslim. Ve skutečnosti není. Není ani katolík, sám se považuje za ateistu.

Studia odhalila, že kromě občasných fyzických útoků zažívají muži s "muslimskou" podobou zejména psychickou a emoční zátěž. I když žijí ve Spojeném království několik generací a jsou právoplatnými britskými občany, současná situace ubližuje jim i jejich známým.

Témata:  Velká Británie Islám diskriminace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy