Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slučování rodin: Německo počítá s příchodem 120.000 příbuzných uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Do Německa by se mohlo podle Ústavu pro výzkum pracovního trhu (IAB) přistěhovat až 120 tisíc žen a dětí uprchlíků, kteří do země přišli v letech 2015 a 2016. To je výrazně méně, než se dosud odhadovalo.

To, že je odhad nižší než dosud uváděný milion příbuzných, spočívá podle norimberského ústavu ve věkové a rodinné struktuře uprchlíků. Mnoho žadatelů o azyl, kteří do Německa přišli v letech 2015 a 2016, je mladých a svobodných. "Sezdaných je jen 46 procent a pouze 43 procent žadatelů má děti," upozornil expert na migraci Herbert Brücker.

Sezdaní uprchlíci většinou do Německa už přišli s manželkami a dětmi. Jen 27 procent ženatých a vdaných nechalo své partnery v zemi původu nebo v některé z tranzitních zemí. Podíl takto opuštěných dětí tvoří 31 procent, tvrdí experti.

Více příbuzných uprchlíků by se podle ústavu mohlo do Německa přistěhovat v případě, že do Německa pozvou rodinné příslušníky také uprchlíci s omezeným (subsidiárním) ochranným statusem, což budou moci učinit nejdříve 15. března 2018. Pak by mohlo do Německa přijít dalších 50.000 až 60.000 lidí, odhaduje norimberský ústav.

Subsidiární, tedy časově omezenou ochranu, dostávají běženci, kteří nemají právo na plnohodnotný status uprchlíka, neboť nejsou pronásledováni jako jedinci. Subsidiární ochrana také neumožňuje, aby si běženci do Německa během prvních dvou let přivedli rodinné příslušníky.

Témata:  uprchlíci Německo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy