Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU musí v debatách o brexitu hájit zájmy evropské strany, žádá Sobotka

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Evropská unie musí podle premiéra Bohuslava Sobotky ve vyjednáváních o brexitu hájit evropské zájmy stejně, jako britská strana hájí zájmy své. Rozhovory za EU vede Michel Barnier, má plnou podporu Česka.

Britská premiérka Theresa Mayová, která má dnes u večeře své kolegy z unie seznámit s britským pohledem na vývoj jednání, novinářům řekla, že pro nadcházející týdny jednání je třeba připravit ambiciózní plán rozhovorů, například při dohodě o právech občanů unie v Británii po brexitu.

"Před několika týdny ve Florencii jsem oznámila velmi odvážnou agendu a vizi pro naše budoucí partnerství. V jejím jádru je spolupráce v klíčových oblastech a společné řešení výzev, které přijdou," poznamenala dnes Mayová.

Britská strana přes intenzivní diplomacii z posledních dní s velkou pravděpodobností nepřesvědčí unijní politiky, aby už na nynějším summitu dali Barnierovi zelenou k zahájení druhé fáze brexitových rozhovorů. Ty se mají týkat široké oblasti budoucích vzájemných vztahů, od klíčové otázky obchodu až třeba k součinnosti v obraně či bezpečnosti.

K tomu však ostatních 27 zemí EU žádá "dostatečný pokrok" v nynější první fázi rozhovorů o samotné podobě britského odchodu na jaře 2019. A Barnier po pěti jednacích kolech jasně uvedl, že takový pokrok zatím dosažen nebyl, především v klíčové otázce finančního vyrovnání.

To ostatně uvedla i německá kancléřka Angela Merkelová, která při příchodu novinářům řekla, že v jednáních nebyl zatím dosažen pokrok dostatečný na to, aby bylo možné se s Londýnem začít bavit také o budoucnosti. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona podporuje 27 unijních zemí jednotně Barnierův postup.

Sobotka podotkl, že EU má zájem na tom, aby do budoucna byly vztahy mezi unií a Brity nastaveny "velmi dobře a úzce". Ocenil, že rozhovory probíhají věcně a bez dramatických situací a že Barnier při nich zohledňuje i české priority. Sobotka míní, že pokud bude chtít Londýn v budoucnu přístup na společný trh, bude to možná z britské strany znamenat finanční příspěvky.

Témata:  Brexit Bohuslav Sobotka EU

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy