reklama

Ofenzivu s cílem dobýt Rakku zahájila koalice arabsko-kurdských milicí SDF, včetně YPJ, s pomocí mezinárodní letecké koalice vedené Spojenými státy a speciálních pozemních jednotek USA letos v červnu.

Operace se dostala do finální fáze v neděli, kdy byli z města evakuováni bojovníci IS s rodinami na základě dohody, ve které se zavázali umožnit odchod civilistům. O osvobození města z rukou džihádistů nakonec informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) v úterý. Podle Abdalláhové při bojích o Rakku přišlo od června o život 30 bojovnic YPJ.

Ze stovek jezídek udělal IS sexuální otrokyně a označil je za uctívačky ďábla. Jezídky patří k menšinové skupině, v jejímž náboženství se mísí řada vlivů - od islámu, přes křesťanství až po zoroastrismus.

"Dosáhly jsme našeho cíle, kterým bylo zničit útočiště IS v jejich hlavním městě, osvobodit ženy a vrátit jezídkám důstojnost osvobozením desítek otrokyň," řekla dnes představitelka YPJ Nisrín Abdalláhová.

Mluvčí mezinárodní letecké koalice Ryan Dillon dnes oznámil, že milice SDF zajistily 98 procent Rakky. Několik radikálů se ale stále ukrývá na východ od stadionu, který dříve sloužil jako centrála jejich zpravodajských služeb. SDF podle Dillona rovněž prohledává domy a tunely, kde by se radikálové ještě mohli skrývat.

Ztráta Rakky, která od roku 2014 sloužila jako de facto hlavní město IS v Sýrii, představuje další oslabení této organizace. Bojovníci IS už letos v červenci přišli o Mosul, svou hlavní baštu v Iráku.