reklama

Na dnešní návštěvě Bruselu předseda lidové strany ÖVP Kurz podle agentury APA zdůraznil, že jeho vláda bude proevropská.

"Považujeme se za předmostí Evropské unie," řekl o alpské republice Kurz. "Chci úzce spolupracovat s Německem a Francií a s dalšími státy. Zároveň chci mít dobré vztahy s východní Evropou. Cílem je napětí v Evropské unii zmírnit a ne zvětšit," uvedl.

Kurz k tomu dodal, že pokud Rakousko, které leží v geografickém srdci Evropy, bude k jednotě unie moci nějak přispět, tak to učiní. "To ale neznamená přistoupení k visegrádským státům," vysvětlil.

O rakouském členství ve V4 mluvil v předvolební kampani také šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Jeho strana, kterou kritici označují za pravicově populistickou, skončila ve volbách třetí a předpokládá se, že by mohla s ÖVP vytvořit vládní koalici. FPÖ se o připojení Vídně k visegrádskému uskupení již neúspěšně pokoušela, loni v říjnu ale požadavek svobodných odmítl rakouský parlament. Rakousko by jako člena V4 rád viděl například český prezident Miloš Zeman.