Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stane se šéfem Kremlu žena? V Rusku je vše možné, říká Putin

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Soči - Šéf Kremlu Vladimir Putin dnes v projevu na konferenci v Soči připustil, že příštím ruským prezidentem se může stát žena. Argumentoval přitom slovy, že „v Rusku je všechno možné". 

Prezidentské volby se v zemi budou konat příští rok v březnu, Putin je velkým favoritem, i když kandidaturu dosud neoznámil. Prezidentem by se stal už počtvrté.

O nejvyšší úřad se chce ucházet také ruská celebrita Ksenija Sobčaková, jejíž otec Anatolij Sobčak býval jedním z nejviditelnějších ruských reformních politiků. Bývalý petrohradský starosta byl svého času Putinovým mentorem, sám prezident se k sympatiím vůči němu dodnes hlásí.

Sobčakova pětatřicetiletá dcera, televizní moderátorka, módní návrhářka, herečka a kritička Kremlu, Putina o svém záměru kandidovat informovala předem.

Sama ve středu připustila, že při jedné z besed s prezidentem o svých plánech hovořila. Putin prý z jejích záměrů nebyl nadšen. Podle průzkumů veřejného mínění zná Sobčakovou 95 procent Rusů, ale 60 procent z nich si o ní nemyslí nic dobrého.

Kandidatura Sobčakové je podle některých komentátorů chytrým tahem Kremlu, který se snaží rozdělit síly opozice a zároveň nasazením atraktivní kandidátky k hlasování přitáhnout stále apatičtější voliče.

Vůdčí osobnost opozice Alexej Navalnyj prohlásil, že „Kreml potřebuje karikaturu liberálního kandidáta, protože mě k volbám pustit nechtějí". Protikorupční aktivista podle volební komise nemůže kandidovat, protože má záznam v trestním rejstříku.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy