Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš by se mohl stát dalším politikem, který vrazí klín mezi východ a západ kontinentu, píše se v zahraničí

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn/Washington - Britský deník The Guardian píše, že Češi se očekávaným zvolením miliardáře Andreje Babiše premiérem připojí k evropské vlně populismu, navíc svou zemi mohou zařadit po bok Maďarska a Polska, se kterými je Evropská unie ve sporu kvůli možnému porušování demokratických principů.

The Guardian připomíná, že Babišovo hnutí ANO je favoritem hlasování nehledě na Babišův korupční skandál nebo varování kritiků obávajících se ohrožení demokracie. „Třiašedesátiletý Andrej Babiš, jehož odhadované jmění 4,1 miliardy dolarů (89 miliard korun) z něj dělá druhého nejbohatšího člověka v zemi, by se mohl stát dalším politikem, který vrazí klín mezi východ a západ kontinentu," uvedl deník s tím, že Praha již nyní vede s Bruselem spory kvůli přerozdělování běženců.

Naopak americká televize Fox News vidí Babiše jako šanci, jak Evropské unii vzkázat, aby přestala řídit životy Evropanů. „Pokud Češi udělají, co průzkumy předpovídají, zvolením lídra, který stojí proti unijnímu zasahování do práv členských států, se připojí k Polsku a Maďarsku," uvedla zpravodajská televize. Pro titulek svého komentáře na webu využila slovní hříčku v podobě názvu hnutí, když napsala, že „ANO znamená ne otroctví Evropské unie".

Uprchlíky, z kterých Češi mají obavy a které odmítají, Babiš v kampani podle The Guardianu využil, když ve venkovských oblastech, kde panuje větší obezřetnost vůči cizincům, pronesl několik plamenných projevů proti přistěhovalectví. „A to nehledě na to, že oficiálně se ANO považuje za středovou a proevropskou stranu," napsal list.

Deník také zmiňuje, že volby se v Česku konají dva týdny poté, co byl Babiš formálně obviněn v souvislosti s padesátimilionovou unijní dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Babiš vinu odmítá a obvinění považuje za účelové. Britský list ke kauze poznamenal, že miliardář se při vstupu do politiky v roce 2011 pasoval do role křižáka táhnoucího proti korupci.

Rovněž Fox News, která podporuje amerického prezidenta Donalda Trumpa, se zmiňuje o Babišově korupčním skandálu a uvádí, že podobně jako daňové přiznání hlavy Spojených států je i to Babišovo pod drobnohledem. Stanice také odmítla obavy listu The New York Times, který označil Babiše za možnou další hrozbu evropské jednoty. K takovým obavám nejsou žádné důkazy a Babiš se jen domnívá, že služba vlastní zemi je důležitější než budování jednotné Evropy.

Témata:  Andrej Babiš média The Guardian

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy