Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drsný protest proti polské vládě: Miluji svobodu nade vše, napsal muž a pokusil se upálit

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - V centru polské metropole se dnes pokusil upálit zatím neznámý muž. Podle svědků se tragédie odehrála před Palácem kultury a vědy po páté hodině odpoledne. 

Starší muž se polil blíže neurčenou tekutinou a pak se zapálil. Kolem něj ležely rozházené letáky a megafon, napsal na svém webu list Rzeczpospolita. Právě tyto letáky, naznačují, že šlo nejspíš o protest proti současné konzervativní vládě, informovala média.

Je proto pravděpodobné, že v pozadí tohoto zoufalého činu je politický motiv. „Miluji svobodu nade vše. Proto jsem se rozhodl upálit a doufám, že moje smrt pohne svědomím," napsal muž podle AFP.

Na místo rychle dorazila policie, hasiči a záchranná služba. Muž byl převezen do nemocnice ve vážném stavu, sdělila podle agentury AFP policejní mluvčí Magdalena Bienieková.

Svědkyně události, liberální radní varšavského zastupitelstva Paulina Piechnová Wienckiewiczová na twitteru zveřejnila fotografie letáků. Z nich je zřejmé, že muž protestoval proti „omezování občanských svobod vládou", proti !porušování zásad demokracie a ústavy" a proti likvidaci "ústavního soudu a nezávislé justice".

Vyzýval přitom vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), aby jednala v rámci demokratického právního státu. Protestující zároveň obvinil předsedu PiS Jaroslawa Kaczyńského a vedení strany, že "mají na rukou krev". V této souvislosti také vyzval Poláky, aby změnili tuto vládu, "dřív než zničí celou naši zem, dřív než nás zcela zbaví svobody".

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy