Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škody po požárech v Kalifornii dosáhly miliardy dolarů, guvernér zakázal růst cen

požár
požár
Foto: Pixabay

San Francisco - Rozsáhlé lesní požáry, které v říjnu zdevastovaly Kalifornii, zničily téměř sedm tisíc domů. Škody se odhadují minimálně na jednu miliardu dolarů. 22 ze 42 obětí zahynulo v nejhůře zasaženém okrese Sonoma, což je třetí nejvyšší číslo v kalifornské historii.

Původně se odhadovalo, že požár zničil 5700 domů, po opětovném prozkoumání odlehlých venkovských regionů však jejich počet stoupl na 6900. K tomu je třeba přičíst hospodářská stavení, automobily, zařízení farem i lodě. Předběžná suma, kterou zveřejnila agentura Reuters, vychází z hlášení pojistných událostí osmi největším pojišťovnám.

Hasičům se již podařilo postup požárů zastavit a desetitisícům lidí už byl povolen návrat domů. Ze 100.000 evakuovaných obyvatel zůstává mimo své domovy více než 15.000 osob.

Požáry si vyžádaly 42 mrtvých. V roce 1933 zemřelo 29 osob při požáru v Los Angeles, požár v Oaklandu v roce 1991 si vyžádal 25 životů. Požár v Oaklandu je navíc považován za nejhorší co do výše škod. Vyjádřeno v dnešní hodnotě dolaru plameny tehdy podle AP způsobily škody za 2,8 miliardy dolarů (61 miliard korun).

Kalifornský guvernér Jerry Brown vydal ve středu dekret, který urychlí obnovu poškozených oblastí. Brown rovněž vyšel vstříc vinařům, na které nynější katastrofa těžce dolehla. Výrobci vín, kteří se s živlem potýkali, tak nyní mohou přestěhovat své degustační prostory, aby mohli v komerční činnosti nadále pokračovat. Guvernérův dekret rozšířil i zákaz neúměrného zvyšování cen v postižených regionech. Zákaz šroubování cen původně platil po dobu stavu nouze, nyní zůstává v platnosti do dubna 2018.

Témata:  požáry v USA USA požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy