reklama

Mluvčí chicagské galerie Amanda Hicksová uvedla, že není pochyb o pravosti jejich obrazu. Dodala, že ho instituce získala darem v roce 1933 od Annie Coburnové, která ho zakoupila od obchodníka s uměním Paula Duranda-Rueala. Ten ho přitom koupil přímo od Renoira.

Novinář Tim O'Brien o pravosti obrazu diskutoval s Trumpem v roce 2005, když s ním cestoval jeho soukromým letounem. Na obraz, který tehdy visel v letadle, se realitního magnáta zeptal. "To je pravý Renoir," řekl mu prý Trump. Novinář mu na to odvětil, že to není pravda, neboť vyrůstal v Chicagu, takže ví, že ten obraz visí v tamní galerii. Podle O'Briena ale Trump trval na tom, že on má originál a že v Chicagu je kopie.

"Jsem si jistý, že lidem, kteří přijdou do jeho bytu, stále tvrdí, že to je originál," řekl O'Brien, který je autorem Trumpovy biografie TrumpNation: The Art of Being The Donald (Trumpův národ: Umění být Donaldem) z roku 2005.

O'Brien v něm Trumpa označoval za milionáře a ne miliardáře. Za to ho Trump zažaloval za pomluvu a chtěl odškodnění pět milionů dolarů. Soudy ale případ zastavily.