Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku je 2,6 milionu migrantů bez povolení. Teroristé mezi nimi loví nové džihádisty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Moskva - V Rusku klesl počet přistěhovalců bez úředního povolení k pobytu na 2,6 milionu lidí. Ještě v květnu ombudsmanka Taťjana Moskalkovová přitom uvedla, že experti odhadují počet ilegálů na osm až deset milionů.

Počet nelegálních migrantů klesá. Momentálně jich je okolo 2,6 milionu," řekl dnes náměstek ministra vnitra Alexandr Gorovoj ruským senátorům. Dodal, že úřady se snaží tento počet dále snížit, dvěma milionům cizinců kvůli porušování zákonů zakázaly vstup do země.

Od tragické srážky vlaku s kazašským autobusem plným Uzbeků počátkem měsíce u Vladimiru, při které přišlo 18 lidí o život, policie podle náměstka pečlivěji kontroluje vozidla přijíždějící z Kazachstánu. Jen během uplynulého týdne policisté zastavili tři desítky "technicky závadných" autobusů, převážejících do Ruska občany chudého Kyrgyzstánu.

V Rusku si hledají práci - ať legálně, anebo spíše načerno - zejména pracovníci z postsovětské Střední Asie, na jejichž výdělcích mnohdy závisejí celé rodiny. Platby, které tito zahraniční pracovníci posílají do vlasti, tvoří i významnou část hrubého domácího produktu.

Letos v dubnu šéf tajné služby FSB Alexandr Bortnikov označil pracovní migranty z postsovětských států za hlavní zdroj pro verbování nových členů teroristických skupin. Loni bylo podle šéfa FSB v Rusku zmařeno šestnáct teroristických útoků, které připravovali přistěhovalci z postsovětských států, a tak je nutné v ruské migrační politice "zavést pořádek": posílit pohraniční kontroly i zvýšit odpovědnost osob, které migranty zaměstnávají a ubytovávají.

Témata:  Rusko přistěhovalectví terorismus uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy