reklama

Pětice obžalovaných, nyní ve věku od 27 do 30 let, čelí obvinění z šíření rasové či náboženské nenávisti a z poškozování majetku. Svou akci dávali extremisté do souvislosti s bitvou u Poitiers v roce 732, kdy francký vojevůdce Karel Martel zastavil islámskou expanzi ze Španělska.

Staveniště mešity v Poitiers 20. října 2012 obsadilo 73 přívrženců tehdy čerstvě založeného krajně pravicového hnutí, aby před televizními kamerami skandovali hesla proti zvyšujícímu se počtu muslimů ve Francii.

Tehdejší francouzský premiér Jean-Marc Ayrault akci pravicových aktivistů tvrdě odsoudil jako provokaci vyjadřující náboženskou nenávist. Podobně kriticky se vyjádřil i tehdejší ministr vnitra Manuel Valls.

K soudu se dnes dostavil jediný z obžalovaných, jakož i předseda hnutí Génération identitaire (Generace pro národní identitu). Damien Lefèvre a Arnaud Martin přečetli prohlášení vybízející k uspořádání referenda o přistěhovalectví do Francie.

Ve Francii žije podle odhadů pět až šest milionů muslimů. Jejich počet bude nejspíš dále stoupat. Francie má historické vazby na muslimské arabské a africké státy, které byly často dlouho francouzskými koloniemi.