Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Poitiers začal proces s pravicovými extremisty, vpadli na staveniště mešity

Muslimové, islám
Muslimové, islám
Foto: Pixabay

Paříž - V Poitiers na západě Francie začal soudní proces s aktivisty krajní pravice, kteří před pěti lety obsadili na několik hodin staveniště právě budované mešity. Jako poškozená strana vystupuje Unie francouzských islámských organizací (UOIF).

Pětice obžalovaných, nyní ve věku od 27 do 30 let, čelí obvinění z šíření rasové či náboženské nenávisti a z poškozování majetku. Svou akci dávali extremisté do souvislosti s bitvou u Poitiers v roce 732, kdy francký vojevůdce Karel Martel zastavil islámskou expanzi ze Španělska.

Staveniště mešity v Poitiers 20. října 2012 obsadilo 73 přívrženců tehdy čerstvě založeného krajně pravicového hnutí, aby před televizními kamerami skandovali hesla proti zvyšujícímu se počtu muslimů ve Francii.

Tehdejší francouzský premiér Jean-Marc Ayrault akci pravicových aktivistů tvrdě odsoudil jako provokaci vyjadřující náboženskou nenávist. Podobně kriticky se vyjádřil i tehdejší ministr vnitra Manuel Valls.

K soudu se dnes dostavil jediný z obžalovaných, jakož i předseda hnutí Génération identitaire (Generace pro národní identitu). Damien Lefèvre a Arnaud Martin přečetli prohlášení vybízející k uspořádání referenda o přistěhovalectví do Francie.

Ve Francii žije podle odhadů pět až šest milionů muslimů. Jejich počet bude nejspíš dále stoupat. Francie má historické vazby na muslimské arabské a africké státy, které byly často dlouho francouzskými koloniemi.

Témata:  Francie muslimové extremismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy