Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dramatický zvrat? Jižní Korea chce mít jaderné zbraně, aby mohla krotit sever

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jižní Korea potřebuje mít vlastní jaderný arzenál, aby mohla úspěšně krotit svého severního souseda, tvrdí opoziční politik v zemi. Jeho názor je mezi lidmi stále více populární, ještě před nedávnem však vláda odmítla takovou možnost. Tím by Soul porušil Mezinárodní smlouvu o nešíření jaderných zbraní, což je přesně to, co teď dělá KLDR.

Nálada se v posledních měsících změnila a lidé se cítí být severokorejskými raketovými testy mnohem více ohrožení. "Jenom vlastnictvím taktických nukleárních zbraní se můžeme vyrovnat severu a úspěšně s ním komunikovat," tvrdí politik Hong Čun-Pjo. Sám plánuje příští týden odcestovat do Washingtonu, kde americkým spojencům předloží tento návrh.

Hong je vůdcem Svobodné strany Koreje, která je na politické scéně nováčkem. Vytvořila se jako proti síla ke straně sesazené prezidentky Pak Kun-Hje, která nezvládla korupční skandál. Hong Čun-Pjo pak usiloval o post nového prezidenta, byl však poražen Mun Če-Inem. Hongova popularita však roste zejména mezi konzervativními Korejci, kteří kritizují dlouhodobě vládu za příliš měkký postup vůči severokorejské hrozbě.

Mun Če-In dlouhodobě odmítá jaderné zbraně, protože by to vedlo k nukleární soutěži v asijské oblasti. Spojené státy však spíše souhlasí s Hongem a jak prezident Donald Trump, tak i někteří senátoři včetně Johna McCaina vážně uvažují o tom, že by Soulu potřebnou technologii i poskytli.

Hong Čun-Pjo tvrdí, že jeho cesta do Washingtonu je aktem zoufalství, protože se již déle nemůže dívat na to, jak je sever ohrožuje. Zároveň dodává, že chce pouze spojencům zprostředkovat všeobecný názor korejského lidu. Zatímco mezi lidmi je Mun Če-In stále populární, roste zde taky tlak na to, aby země posílala svou vlastní armádu a občané už nejsou proti ani myšlence nukleární zbraní.

V současnosti je Jižní Korea chráněná protiraketovým systémem THAAD, ale až 60 procent obyvatelstva se domnívá, že to nestačí, a stát potřebuje také ofenzivní zbraně. Vláda však zatím oficiálně nepřijímá tuto možnost. "Mít jaderné hlavice není řešení. Tím bychom pouze přijali fakt, že je sever nukleárně vyzbrojený, a to mi nechceme," řekl ministr Čo Mjoung-Gjon, který má na starosti záležitosti spojené s KLDR.

Hong Čun-Pjo se snaží apelovat na Trumpa, aby vyvíjel větší nátlak na vládu v otázce jaderného vyzbrojování. Zároveň však Hong odmítá možnost války na poloostrově. "Jsem z toho velmi nervózní. Samozřejmě nechci válku, ale naše země by měla mít možnost mluvit se severem jako s rovnocenným." Americký prezident by měl příští měsíc navštívit Soul, Bílý dům se stále rozhoduje o tom, zda by měli udělat zastávku i u demilitarizované zóny.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy