Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elysejský palác rozčílil Francouzskou Guyanu. Rozeslal rady, jak se chovat u "domorodců"

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Novináři, kteří budou doprovázet prezidenta Emmanuela Macrona při návštěvě Francouzské Guyany, by se měli vyvarovat nevařeného jídla, plavání ve sladké vodě a nechráněného sexu. Francouzský zámořský department ale tyto rady, které rozeslal Elysejský palác, urazily.

Politici francouzského území v Jižní Americe uvedli, že je rady popisují jako zaostalé a necivilizované - v podstatě stejně, jako francouzské impérium v 19. století líčilo "domorodce". Starostové guyanských měst uvedli, že rady Elysejského paláce "jako ozvěna odrážejí dobu kolonialismu" a ničí snahy propagovat toto území jako turistickou oblast.

Gabriel Serville, poslanec francouzského parlamentu za Guyanu, dodal, že prezidentský úřad zobrazil departement, jako by "tam panovala středověká hygienická situace". "Když tyto rady čtete, snadno pochopíte, odkud pochází neustálé opovržení naším územím," dodal Serville.

Teoreticky mají všechna tato území stejná práva jako pevninská Francie. Jejich obyvatelé ale často tvrdí, že se s nimi v praxi zachází jako s občany druhé kategorie a jejich životní úroveň je podstatně nižší než úroveň Francouzů žijících v Paříži, Lyonu nebo Bordeaux.

"Vyhněte se konzumaci vody z kohoutku, ledu, syrové zeleniny a nedostatečně uvařených ryb, vajec a masa," stojí v doporučení. "Koupat se ve sladké vodě musí být zakázáno během celého pobytu. Velmi často si myjte ruce a nedotýkejte se zvířat," radí krom jiného.

Dokument, který byl poslán v minulých dnech novinářům doprovázejícím Macrona na třídenní cestě, také radí těhotným ženám, aby se účasti raději vzdaly, protože je "Guyana v současnosti zasažená epidemií viru zika". A dodává: "Vzhledem k nedostatku vědeckých údajů se doporučuje nemít nechráněný pohlavní styk vzhledem k riziku nákazy tímto virem."

Svaz starostů Guyany označil soubor doporučení za "urážku vmetenou obyvatelům Guyany". "A co víc, přetrvávají snad mezi francouzskými pevninskými novináři a politiky praktiky jednodenních sexuálních aférek, že je třeba novináře varovat před nechráněným pohlavním stykem?" dodalo prohlášení svazu.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy