Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká svět další 11. září? Islámský stát něco plánuje, prý to bude veliké

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Washington/Londýn - Nejhorší teroristický útok v historii Spojených států by se mohl opakovat, tvrdí ministryně vnitřní bezpečnosti Elaine Duke. Politička varuje, že útoky noži a dodávkami mají pouze udržet členy organizace v bdělosti a naopak finanční pohyb naznačuje, že chystají mnohem větší a horší útoky, které by měli zahrnovat i únosy civilních letadel.

Elaine Duke během proslovu na ambasádě v Londýně naznačila, že tajné služby mají podezření, že džihádisté Islámského státu i dalších teroristických skupin plánují únosy komerčních letadel, aby způsobili co největší ztráty na životech civilistů. Podle ministryně je současná porážka Islámského státu na území Sýrie a Iráku jen prozatímní, skupina se soustřeďuje na největší útok za hranicemi svého území.

Politička tvrdí, že i přes ztrátu území jsou finanční toky z a do IS stále velmi aktivní. Mimo to musí čas od času způsobit ve světě i nějaký útok, který odvrátí pozornost nepřátel a zároveň připomene vzdáleným členům, že mají zůstat aktivní. "Jejich cílem je zasévat chaos a strach, k tomu jim pomáhají útoky noži a dodávkami, ale to neznamená, že vzdali únosy letadel," tvrdí Duke.

Ministryně taky připomněla, že pokusy zneškodnit letadlo za pomocí baterií v přenosných počítačích, jsou jen příklady všech metod, které mají k dispozici. K tomu jim pomáhají i snahy o volný pohyb zboží a lidí, proto by jednotlivé státy měli zpřísnit kontroly na letištích a hranicích. Zároveň taky řekla, že teroristé se stávají čím dál, tím kreativnější.

"Samozřejmě pracujeme na několika plánech, které jsem ovšem tajné, nechceme ponechat nic náhodě a musíme být na útoky připravení," odpověděla na dotaz novináře, zda se Spojené státy snaží s ohrožením nějak bojovat. Sama Duke tvrdila, že hrozba útoků na území USA je mimořádně vysoká.

Kromě únosů letadel by si státy měly dávat pozor zejména na extrémistickou propagandu, která nabádá islámské občany, aby podnikli útoky ve svých státech. Právě nebezpečí IS tak neleží jen na území Blízkého východu, ale hlavně na internetu, kde se vám může zradikalizovat kdekdo z pohodlí gauče v obývacím pokoji.

Během útoku al-Kájdy 9. září 2001 teroristé unesli čtyři civilní letadla, se dvěma narazili s nimi do "Dvojčat" - dvojice nejvyšších mrakodrapů Světového obchodního centra, což byl newyorský komplex sedmi kancelářských budov, který byl dominantou čtvrti Manhattan. Třetí letadlo útočila na Pentagon a čtvrtý nejspíš na Bílý dům nebo Kapitol, ale zřítilo se po souboji mezi teroristy a pasažéry letadla poblíž města Shanksville v Pensylvánii. Při útocích celkem zemřelo 2996 lidí včetně 19 únosců. Až na 55 vojáků ze 125 obětí, které zemřely v Pentagonu, byli oběťmi civilisté, pocházející celkem z 90 zemí.

Témata:  Islámský stát terorismus 37145

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.