reklama

Sám Macron se narodil devět let po studentské revoltě z května 1968, vyjadřující společenské a hospodářské otřesy ve francouzské společnosti. Tentokráte si ale Elysejský palác podle L'Opinion přeje připomenout i mezinárodní rámec výročí, včetně "pražského jara".

Elysejský palác si přeje "zamyslet se nad touto dobou a vyvodit z ní poučení bez předpon 'proti' a 'pro', ale s přihlédnutím k významu těchto událostí v současném myšlení", objasnil zdroj z prezidentova okolí. Macron se míní k tehdejším událostem vrátit "bez dogmat a předsudků", na rozdíl od svých předchůdců, kteří stávali na opačných stranách pomyslné barikády.

Bývalý prezident Nicolas Sarkozy během své volební kampaně v roce 2007 přímo vyzýval "odstranit jednou provždy odkaz května 68", který podle něj vedl k morálnímu relativismu a zpochybnění autorit zejména ve školách.

Naopak Sarkozyho nástupce a Macronův předchůdce François Hollande během své kampaně hájil hnutí, které podle něj vyjadřovalo "tužby mládeže" a "věřilo, že je možný jiný svět".