reklama

"Mám strach, že volební kampaň byla tak mdlá a nevýrazná, že nevím, jestli jsou voliči dostatečně motivováni," řekl Klaus. Zároveň poznamenal, že letos mohou lidé vybírat z obrovské plejády stran, a mohou si proto z 31 možností vybrat tu, která odpovídá jejich názorům a požadavkům. "Myslím, že je o čem rozhodovat, a doufám, že lidi tyto volby nepodcení," řekl bývalý prezident České republiky.

Společně s Klausem dnes v Kobylisích volila také jeho manželka Livia, která je českou velvyslankyní na Slovensku. "Volby probíhají i v Bratislavě, ale z pochopitelných důvodů jsem přijela odvolit do Prahy," prohlásila. Na dotaz, zda důvodem jejího příjezdu je fakt, že na kandidátce ODS v Praze je syn manželů Klausových, velvyslankyně přímo neodpověděla. Klaus starší se k podpoře syna přihlásil.

"Klidně to můžu říct, proč bych to neřekl," uvedl. Kandidatura Václava Klause mladšího mu prý dokonce ulehčila výběr. "Tentokráte nám to usnadnil náš syn, jinak by to bylo strašlivě těžké," prohlásil bývalý prezident a zakladatel ODS, který se už dříve se stranou rozešel.

Šéf Strany zelených Matěj Stropnický očekává, že jeho strana překročí pětiprocentní hranici a vrátí se do Poslanecké sněmovny. Novinářům to řekl dnes poté, co v základní škole na pražském Žižkově odevzdal svůj hlas. Očekává spíše vyšší účast u voleb, bude však podle něj záležet i na tom, jak se jemu a dalším politikům podařilo přesvědčit občany, že jít k volbám je potřeba.

"Co se týče Zelených, očekávám, že vstoupíme do Poslanecké sněmovny," konstatoval Stropnický. Při svém odhadu vychází z výzkumů volebního potenciálu. "Pokud všichni ze součtu rozhodnutých a nerozhodnutých voličů přijdou, tak to znamená, že tam Zelení jsou, a to bude změna, ze které se někteří politici už nevzpamatují," uvedl.

Odvolili ale i další

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš odhlasoval mezi prvními občany na obecním úřadu v Průhonicích u Prahy. Po odchodu z volební místnosti novinářům řekl, že chce ve volbách zvítězit tak, aby nebylo možné sestavit vládu bez ANO. Chce také ve Sněmovně co nejméně stran, aby se usnadnilo vytvoření vlády.

Letošní volby jsou podle Babiše zlomové pro budoucnost Česka. "Jde o to, jestli vyhrajeme a dostaneme tolik procent, aby nás neobešli jako v krajských volbách," připomněl, že v některých krajích sice loni ANO zvítězilo, v krajské radě ale nakonec nezasedlo. Babiš nicméně nechtěl tipovat, na jaký procentní zisk hnutí dosáhne.

Za největšího soupeře pro ANO označil Babiš současný politický systém. "My chceme porazit ten klientelisticko-korupční systém," řekl. Zároveň ale odmítl, že by ANO bylo ohrožením demokracie. Předseda ANO také doufá, že po volbách zasedne ve Sněmovně co nejméně politických stran. "Čím víc jich tam bude, tím to bude větší problém. My potřebujeme většinový systém, koaliční vládnutí je problém všude v Evropě," řekl.

Hlasování má za sebou také předseda SPD Tomio Okamura, tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček nebo kandidát za TOP 09 Dominik Feri.