Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Černochy nechceme? Britské univerzity čelí obvinění z rasismu a sociálního apartheidu

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britské nejprestižnější univerzity Oxford a Cambridge čelí obviněním ze segregace. Některé jejich fakulty totiž téměř nenabízejí místa studentům černé pleti. Labouristický poslanec David Lammy dokonce mluví o sociálním apartheidu.

Upozornil na to dnes deník The Independent. Třináct z kolejí neboli fakult Oxfordské univerzity podle nových údajů za posledních šest let nenabídlo studium ani jednomu černošskému žadateli, který skládal příslušnou přijímací zkoušku.

Poslanec Lammy jakožto bývalý ministr vyššího školství obvinil vedení univerzity z rasismu, když na vyžádání na základě zákona o svobodném přístupu k informacím dostal příslušná data.

Ta ukazují, že mezi roky 2010 a 2015 pouze tři z 32 kolejí Oxfordské univerzity nabídly každoročně studium alespoň jednomu žadateli černé pleti. Oxfordská vysoká škola Oriel College za celou dobu přizvala ke studiu pouze jednoho černocha.

Údaje z Cambridgeské univerzity ukazují, že ve sledovaném období každoročně nepřijala žádného černošského studenta zhruba čtvrtina fakult. Méně než jedno procento přijetí připadlo na pákistánské studenty.

Témata:  Velká Británie rasismus černoši

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy