Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud pro lidská práva ve Štrasburku už dostal stížnost proti Británii kvůli zabití Čecha

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva dostal žádost o zpochybnění rozsudku, jímž britský soud osvobodil britského občana, který loni v Londýně zabil Čecha. Zdeněk M. podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Pachatel se hájil jednáním v sebeobraně.

Stížnost, kterou podala sestra oběti, se týká případu ze září minulého roku. Raymond Sculley (29) na Čecha, který žil v Británii řadu let, zaútočil podle záběrů bezpečnostní kamery řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Britská porota ho počátkem dubna neuznala vinným ani z vraždy, ani z neúmyslného zabití.

Proti rozsudku protestovala i česká vláda. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) už v dubnu uvedl, že Česko se s rozhodnutím britského soudu nehodlá smířit.

Podle něj je jediný způsob, jak dosáhnout revize procesu, právě přes Evropský soud pro lidská práva. V samotném britském soudním systému rozsudek zvrátit nelze.

Témata:  Evropský soud pro lidská práva Velká Británie Češi

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy