Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman svolá Sněmovnu až s využitím maximální lhůty

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zbiroh (Rokycansko) - Prezident Miloš Zeman po volbách svolá Sněmovnu s využitím maximální třicetidenní lhůty, kterou mu ústava umožňuje. Chce tak získat co nejvíce času na diskusi parlamentních stran a hnutí.

"Po volbách podle ústavy svolám zasedání Poslanecké sněmovny a využiji maximální lhůty, což je 30 dnů, aby se do 30 dnů tato Sněmovna sešla," řekl Zeman na tiskové konferenci ve Zbirohu na Rokycansku na závěr své cesty po Plzeňském kraji.

"Důvod tohoto mého ohlašovaného rozhodnutí je v tom, že některé strany se dokonce chystají obstruovat či chcete-li sabotovat volbu předsedy Poslanecké sněmovny, bez níž nelze učinit další navazující kroky," dodal. Přál by si, aby byl dostatek času na diskusi parlamentních subjektů nejenom na téma předsedy, ale i celého předsednictva Poslanecké sněmovny.

Svolání zasedání Sněmovny až 30. den po volbách znamená, že týž den začne ustavující schůze dolní komory. Stát by se tak mělo v pondělí 20. listopadu. Pokud Zeman dodrží avizovaný postup, zachová se stejně jako před čtyřmi lety.

Zasedání označuje celkovou činnost Sněmovny mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze. Zasedání Sněmovny má ze zákona svolat prezident tak, aby začalo nejpozději 30. den po volbách. Kdyby je nesvolal, dolní komora by se 30. den po volbách sešla sama. Jde o nejzazší lhůtu, kterou dává ústava.

Zeman dnes také řekl, že se "někdy" po 28. říjnu sejde v sestupném pořadí s vedením všech parlamentních subjektů a zeptá se na jejich názor na politickou strukturu České republiky po volbách. Až poté sáhne po uplatnění svých dalších prezidentských pravomocí. Zeman již dříve avizoval, že šanci sestavit vládní kabinet dostane vítěz voleb.

Témata:  Miloš Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky prezident ČR volby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy