Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda vyhlásila vítězství nad IS v Rakce

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Rakka - Syrské síly podporované Spojenými státy dnes oficiálně oznámily vítězství nad teroristickou organizací Islámský stát (IS) ve městě Rakka. Arabsko-kurdské milice známé jako Syrské demokratické síly (SDF) na dnešní tiskové konferenci v Rakce formálně předaly správu nad zdevastovaným městem radě tvořené místními činiteli a kmenovými vůdci. 

Rakka, bývalá hlavní baštu IS v Sýrii, byla prohlášena za očištěnou od všech extremistů. Informovala o tom agentura AP. Čtyři měsíce trvající tvrdé boje zanechaly město v ruinách. Tisková konference se konala symbolicky na městském stadionu, který islamistům sloužil jako armádní sklad a rovněž jako velké vězení, kde drželi a mučili své odpůrce.

Při řízení Rakky a zajišťování bezpečnosti bude radě pomáhat na 3000 příslušníků policejních sil, při jejichž výcviku pomáhaly Spojené státy, uvedla AP. „Naše vítězství je vítězstvím v boji proti terorismu a osvobození Rakky znamená poslední kapitolu v boji proti teroristům v Sýrii," řekl mluvčí a jeden z hlavních velitelů SDF Talál Sillo.

Ofenziva, vedená SDF s podporou mezinárodní letecké koalice v čele s USA a speciálních pozemních jednotek USA, začala letos v červnu. Širší operace s kódovým označením Hněv Eufratu, jež měla za cíl Rakku dobýt, začala už loni v listopadu, když jednotky zbavily extremistů okolní regiony v provincii.

Dobytí Rakky se dostalo do finální fáze v neděli, kdy byli z města evakuováni bojovníci IS s rodinami na základě dohody, ve které se zavázali umožnit odchod civilistům.

Témata:  Sýrie Islámský stát Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy